Последни Рецепти
Последни Статии

Бегония

Добавено в Цветя и градина

Добави към моето меню

Бегонията предпочита сянката

Това е едно от най-разпространените стайни цветя, чиито разновидности могат да задоволят и най-капризните

Бегонията е сред най-разпространените стайни цветя поради две основни причини. Тя не е скъпа като цена, а пък цъфти толкова прекрасно, че не оставя равнодушни и онези любители на домашната зеленина, които по принцип са претрупали вече жилището си с растения. Третият плюс в нейна полза е, че с богатото си видово разнообразие действително може да задоволи и най-капризните.
Бегонията цъфти от март до октомври и в зависимост от разновидността си произлиза от Азия, Африка или някоя от двете Америки. Има обаче бегонии, които цъфтят само през зимата.
Основното, което трябва да знаете за това растение независимо от вида му, е че, то предпочита сенчестите места пред силно осветените.

Идеалният вариант е шарената сянка

И пак има изключения. Begonia semperflorens например обожава слънцето и се чувства по-уютно на осветено място.
Другото важно условие е свързано с влажността на въздуха. Все пак тези растения произлизат от тропически области, където повече вали. Така че се налага да ги поливате редовно и обилно, за предпочитане с мека вода, престояла един ден открита. Но внимавайте да не мокрите цветовете и листата, тъй като ще унищожите растението много бързо. Влага по листата означава рай за всевъзможните гъбички. Застоялата вода в корените носи също опасност, така че пазете цветето от прекомерно поливане. Почвата няма да задържа толкова много течност, ако подсигурите добър дренажен пласт. По принцип пръстта трябва да е хумусна.

Ако все още се чудите към кой вид

точно да се насочите, то предлагаме кратък гид сред най-популярните хибриди. Колкото и да ви харесва на картинка Begonia growing wild, която е родом от Коста Рика, най-добре се откажете. Това е див вид и все още трудно се пригажда дори и при отлични условия за отглеждане. Begonia boweri “Tiger” е от Мексико и има нежни бледорозови цветове и ефектни маслиненозелени петнисти листа. Begonia Rex е с впечатляващи розово-червени листа и прилича малко на декоративната коприва. Но е по-красива. Нейна родина е областта Асам, прочута с ароматния си чай.
Сред цъфтящите през зимата видове внимание заслужава Begonia socotrana. Цветовете й се задържат доста дълго. Родината й е Йемен. От Африка е Begonia dregei. А Begonia minor, която е с дребни цветчета, но събрани на кичести съцветия, предлага над 1000 свои разновидности. Сред най-атрактивните бегонии обаче е “Tamaya”, която може да се оформи и като бонсай.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории