Последни Рецепти
Последни Статии

България – най-голям производител на тикви в ЕС

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Първи в Европа: България е най-големият производител на тикви в ЕС

В навчерието на Хелуин, 30.10.2017 г., за който се спори дали трябва да се празнува или не у нас и един своеобразен празник на тиквата, се оказа, че България е най-големият производител на тикви в Европейския съюз.
През 2016 г. нашата страна е произвела 133 000 тона.

Следват Франция с 96 000, Германия с 87 000 и Португалия със 75 000 тона. Далеч назад в “тиквената надпревара” остават Германия и Португалия.
Най-голям производител на тикви в Европа е Турция с 138 000 тона.

klasaciia-tikva
Eurostat

Защо в страната ни води в своеобразната класация? Близо 12 хиляди хектара земеделска площ в България са засадени с тикви. Показателят е нещо изключително дори спрямо 2015 г., когато са регистрирани едва 25 200 тона тикви.

Отговорът: В последните години държавата плащаше допълнително за отглеждане на тикви и това повиши изкуствено производството.
“Имаше го и този момент, тъй като до миналата година имаше обвързано подпомагане за тиквите доста хора насяха много декари с тикви заради субсидията, защото по този начин си избиват рентите, които плащат. Но, за съжаление, те ги сяха не за да получат добив, а заради субсидията. Тези хора бързо отпаднаха от системата, тъй като, ако не полагаш грижи, няма как да получиш добри добиви”, казва Данаил Йорданов производител на тикви за dariknews.

По мои спомени и това, което се случва и днес – в градината на българина винаги има няколко корена тиква – кестенка, цигулка, големи бели тикви или оранжеви. Прибират се последни в градината преди първа слана и може да се съхраняват и до пролетта.
В магазините тиквите се появяват в края на септември. Хелуин не води до покачване на търсене на тикви – основно за направа на фенери, а и те се правят от по-малки тикви, например Хокайдо са по-меки, по-малки и ефектни.

В българската традиция тиквата се хапва основно печена с мен и орехи. Приготвя се на различни рецепти печена на фурна, добавя се към супи и по-ряско ястия.

tikvi m1

България изпреварва Франция по производство на лавандула
България е световен първенец в производството на розово масло (оказа се, че част от розоварните имат френски собственици)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории