Да наберем билки за чай
Добави към моето меню
Билки за билков чай
Най-хубав е чая от билки, които човек сам си набере докато е сред природата. След това изсуши и подреди в буркани за зимата. И си прави смес според настроението, желанието и понеже това са билки – някои помагат и при различни заболявания.
Брането на билките почва някъде в средата на май, а последни са шипките и другите горски плодчета като глог и дренки.
Всеки си има свой любими аромати, вкусове и билки, затова някоя билка може и да я прескочите, но не е лошо да имате малко набрана и от нея.
Страната ни е райска градина за много видове билки, от които става чудесен чай – мащерка, риган, иглика, шипка, лайка, мента, жълт кантарион и др.
Да си наберем билки за билков чай
– Свирчовина, бял бъз – освен, че с нея се прави една толкова ароматна напитка за горещите летни дни, тя е много ароматна и за чай
– Мащерка
– Червена детелина, само цветчетата
– Маточина
– Листа дива ягода, а от набраните ягоди става страхотно сладко
– Листа дива малина
– Листа дива къпина
– Цариче
– Еньовче
– Мента
– Цикория
– Лайка
– Бял равнец
– Борови връхчета
– Риган
– Липа
– Листа от смокиня
Кантарион, жълт и червен
– Шипка
– Глог
Листа къпина, дива малина и диви ягоди също са билка и става ароматен чай с тях. Помагат при настинка.
Ако стигнем до един район в планините бера и малко чай, така казват в Пирин на мурсалския чай. От него слагам по стрък понякога в чайника.
Набраните билки могат да се сушат на малки връзки като се загънат в хартия, като фуния и се закачат на проветриво място. Най-добре се получава нарязани на ситно, поръсени равномерно върху вестник, сложени в стаята на високо за да не пречат да изсъхнат за няколко дни. Така, както се сушат и зелени подправки за зимата.
Могат да се съхраняват в буркани с капачки, нарязани на ситно, почистени от дръжките, заемат малко място.. Може да поднесете и като подарък пакетче били брани от вас на близък човек.
– Чай от мащерка е незаменим при инфекция на горните дихателни пътища – богат е на атнтиоксиданти и действа противовъзпалително.
– Чай от лайка – една от най-популярните у нас билки, към която прибягваме в различни случаи на физически дискомфорт – успокоява и гарантира добрия сън.
– Чай от шипки се отличава с богатото съдържание на витамин С, което го прави предпочитан от мнозина като пръв помощник при простуда и грип.
– Чай от смесени билки – например от мащерка, риган и жълт кантарион. Полезните свойства на всяка от трите съставки прави чая вълшебна напитка във всеки сезон. Комбинация от лайка и мента е класика. Може да комбинирате билки, които имате в предпочитана от вас комбинация.
– Мурсалският чай лекува кашлици и бронхити, помага при чернодробни и бъбречни заболявания, предотвратява и развитието на ракови клетки.
– Чай от иглика подпомага секрецията на храчки и облекчава сухата кашлица.
– Малиновият чай е много популярен в Русия като средство против простуда и кашлица.
– Чай от джинджифил, затопля тялото и има мощно противовъзпалително действие. Разбира се джинджифилът не е паницея и не е билка за всяка болка, но ако ви харесва може да си направите чай и да добавите йъм него още билки. На мен ми харесва със зелен чай или с мента и с цитрусови плодове.
За да извлечем целия спектър от полезни свойства на билковите чайове е важно те да бъдат запарени правилно и да се пият топли, но не и горещи – в противен случай увреждат лигавиците.