Последни Рецепти
Последни Статии

Начини мозъкът да работи по-добре

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Начини мозъкът да работи по-добре
Умът може да бъде трениран и приучен да функционира по-ефективно.

Случвало ли ви се е да забравите да направите нещо важно? Или дълго не можете да си спомните номера на собствения си телефон? Или може би ви се е налагало да лепите къде ли не бележки за нещата, които задължително трябва да свършите?
Американски психолози от Университета на Чикаго са обединили резултатите от няколко изследвания в областта и дават основни правила как човек по-добре да мобилизира мозъка си:

Изберете подходящо време за умствено натоварване
– паметта на хората на средна възраст по-добре работи сутрин, докато младите запомнят по-лесно и по-добре в средата на деня.

Записвайте!
Една древна китайска мъдрост гласи: “Даже най-бледото мастило съхранява мислите по-дълго, отколкото най-добрата памет”. Водете си дневник, в който отбелязвайте всички за вас важни неща.

Стимулирайте паметта си!
Последните изследвания показват, че количеството кофеин, съдържащо се в чаша кафе е достатъчно, за да ви помогне да се концентрирате.

Изберете си интелектуална професия!
Изследвания от Полша са показали, че хората, чието израстване в кариерата зависи от техните интелектуални способности, се стараят да използват паметта си и интелекта си максимално, още повече развивайки ги.

Общувайте с хора по-умни от вас!
Общуването с тях ще е стимул за развиване на паметта и вашите интелектуални способности като цяло. Това правило засяга и избора на семеен партньор.

Учете се от Леонардо!
В книгата на Майкъл Хелб „Как да мислим така, като Леонардо” (How to Think Like Leonardo da Vinci) са предложени различни стратегии как можем да развием своите интелектуални способности. Например авторът предлага на всички, които искат да подобрят своята памет да се научат да пишат или рисуват с другата ръка.

Слушайте Моцарт!
Психолозите са успели да докажат, че „ефектът на Моцарт” действително работи. Той се състои в това, че при на слушане на музиката на Моцарт мозъкът започва да изгражда по-сложни връзки между частиците на намиращата се в него информация. В резултат на това, на човека му трябва много по-малко време, за да си спомни нещо.

Тренирайте тялото си, за да тренирате и ума си!
Изследванията са показали, че по време на физически упражнения се повишава съдържанието на кислород в кръвта и съответно се ускорява обмяната на хранителните вещества. Кръвта циркулира в целия организъм, хранейки по-добре и мозъка. Затова след физически упражнения активността му става значително по-висока.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized