Бране на орехите
Добави към моето меню
В края на август по пазарите започват да предлагат пресни орехи. На 1 септември на Симеоновден се казва, че започва брането на орехите.
Това, което знам е, че за първия учебен ден, за Кръстовден, орехите трябва да се оберат.
На село имаме голям, огромен орех, който дядо ми обрулваше с дълга сопа в началото на септември. А ние събирахме орехите.
В София имаме орех до кооперацията, който сутрин докато разхождам кучето събирам по няколко ореха.
Ако сте имали щастието да съберете пресни орехи ето как да постъпите с тях, за да имате вкусни ядки през зимата:
– Орехите се берат след разпукване на зелената обвивка
– За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да изсъхнат преди да се приберат за съхранение.
– За целта се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една седмица.
– След седмица плодовете, на които обвивките не са паднали, са изсъхнали и се отделят лесно.
– Изсъхналите орехи се поставят в касетки или мрежести чували, за да могат да се проветряват. Чувалчето с орехи може да закачите и на стената.
*Използвам за съхранение на орехите мрежестите чувалчета в които продават картофи. Не съхранявайте орехи в найлонови торби, защото може да мухлясат