Последни Рецепти
Последни Статии

Бране на орехите

Добавено в Готварски техники, Любопитно

Добави към моето меню

В края на август по пазарите започват да предлагат пресни орехи. На 1 септември на Симеоновден се казва, че започва брането на орехите.
Това, което знам е, че за първия учебен ден, за Кръстовден, орехите трябва да се оберат.

На село имаме голям, огромен орех, който дядо ми обрулваше с дълга сопа в началото на септември. А ние събирахме орехите.
В София имаме орех до кооперацията, който сутрин докато разхождам кучето събирам по няколко ореха.

orehi pix 2

Ако сте имали щастието да съберете пресни орехи ето как да постъпите с тях, за да имате вкусни ядки през зимата:

– Орехите се берат след разпукване на зелената обвивка
– За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да изсъхнат преди да се приберат за съхранение.
– За целта се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една седмица.
– След седмица плодовете, на които обвивките не са паднали, са изсъхнали и се отделят лесно.
– Изсъхналите орехи се поставят в касетки или мрежести чували, за да могат да се проветряват. Чувалчето с орехи може да закачите и на стената.

orehi venec bud

*Използвам за съхранение на орехите мрежестите чувалчета в които продават картофи. Не съхранявайте орехи в найлонови торби, защото може да мухлясат

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории