Последни Рецепти
Последни Статии

Биволско мляко

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Биволското мляко пази от анемия
Хапвайте го за добра обмяна на веществата и подобряване на апетита

Много фермери по света твърдят, че млякото е продукт на любовта, а според един от най-известните бразилски фермери и бивш министър на земеделието Кабрера “единствено биволското мляко превъзхожда любовта”.
Поради високата си хранителна стойност и ценни качества биволското мляко се предпочита пред кравето и в продължение на векове е било използвано за храна на хората в редица страни на света. Биволите по безспорен начин доказаха изключително добър здравен статус и устойчивост към болести, към които другите животни са възприемчиви. По-рядко боледуват от туберкулоза, бруцелоза, левкоза и други заразни и паразитни болести. Досега няма регистриран случай на заболяване сред биволите на “луда крава”.

Едно от най-големите предимства на биволското мляко е високата му устойчивост на радиационно влияние.
Феномен – Биволското мляко е един феноменален биологичен продукт с високо съдържание на млечна мазнина, протеин и с най-благоприятно съотношение на наситените и ненаситените мастни киселини, на заменимите и незаменимите аминокиселини в сравнение с други млека. Общото съдържание на аминокиселините в млякото на биволиците от породата “Българска Мурра” е 39,8g/l, от които 17,3g/l се падат на незаменимите киселини и 22,5g/l – на заменимите. Сравнен със съдържанието на незаменими аминокиселини в кокошето яйце, което служи като “идеална” аминокиселинна скала, аминокиселинният състав на биволското мляко се намира на много високо ниво – 85,08%.

Съдържание В млечната мазнина на биволското мляко преобладават наситените мастни киселини (72,25mol%), а ненаситените са 27,75mol%. То превъзхожда много храни от животински и растителен произход по своя уникален характер, лечебни и хранителни свойства. В сравнение с кравето и козето мляко биволското се отличава с по-високо съдържание на най-важните хранителни съставки – сухо вещество (около 40%), млечна мазнина (около 114%), общ белтък (около 25%), казеинен белтък (около 38%), минерални вещества, млечна захар и др. В сравнение с кравето то е по-бялои по-гъсто, съдържа по-малко вода и е с два пъти по-висока масленост. Протеинът в биволското мляко има по-висока биологична стойност, тъй като съдържа повече албумини и глобулини. Това го прави ценен източник на животински протеин за човека. То няма каротин и затова е бяло на цвят, но количеството на витамин А е почти колкото в кравето. По-богато е на калций и фосфор, както и на витамините Д, Е, С и др. Ето защо биологичната пълноценност и хранителната стойност на биволското мляко са много високи. Като се разглежда консумирането на биволско мляко в естествения му вид, в който е издоено или след преработка, може да се каже, че това мляко е биологичен концентрат с висока стойност и ниска калоричност. Това го прави ценна храна за всички възрастови категории хора. Препоръчва се също за консумация от хора, болни от левкемия, млечна алергия от други видове млека и др.

Употреба Биволското мляко се използва както за директна консумация в течно състояние, така и преработено в най-различни видове млечни продукти – самостоятелно или в смес с други видове млека. Особено ценен продукт е чистото биволско кисело мляко, което повишава апетита и подобрява обмяната на веществата. Благодарение на живите млечнокисели бактерии в киселото мляко и в другите млечнокисели продукти и натрупаните от тях метаболити консумацията им води до асимилация и намаляване на холестерола, на газообразуването и нормализиране на чревната перисталтика, потискане на гнилостните микроорганизми и др. С всички тези качества, приятния вкус и голям ата си гъстота биволското мляко превъзхожда останалите видове кисели млека.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории