Ягодова торта
Добави към моето меню
Ягодова торта
Сезонът на ягодите започва през април с едно едро, красиво изкушение в червено, което имат малко неизвестен произход (евентулано Гърция) И ако имате повод могат да се превърнат в чудесна торта. Всичко започна с една снимка публикувана в една от руските кулинарни групи. И се получи – исках да направя торта. А аз много рядко правя торти. Нарекох я репетиция, защото за абитурентския бал на дъщеря ще трябва да има торта за гостите – голяма, красива, ефектна, лека и плодова торта. И така
Ягодово изкушение
Продукти
Ягоди около 1кг, ако имате замразени ягоди може да използвате и тях
За блата
2 яйца
2 белтъка
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 с.л. мед
4 с.л. прясно мляко
1 с.л. краве масло
• Яйцата се разбиват със захарта до крем много добре
• Мслото, меда и прясното мляко се разтапят или на водна баня или за кратко в МФ
• Добавят се към разбитит яйца и песятото брашно и се разбърква
• Пече се в тортена форма с ринг на средна фурна на 170 градуса около 15 мин, до готовност
Бял крем
2 кофички кисело мляко
400 мл сладкасрска сметана (My day)
200 г извара (качествена, може и Рикота)
1 ч.ч. захар непълна (на вкус)
2 пакетчета желатин (20 г)
• Желатинтът се залива с малко вода (100 мл) оставя се да набъбне и след това се слага на водна баня докато стане прозрачен
• Киселото мляко се разбива със захарта (опитва се на сладост и ако искате пос-лсадко добавете още малко захар)
• Сметаната се разбива на крем и всичките продукти се смесват до хомогенен крем. Оставя се за около 30 мин
Шоколадов крем
200 г натурален шоколад
200 мл сладкарска сметана
2 жълтъка
1 пакетче (10 г) желатин
50 мл прясно мляко
• Желатинтът се залива с малко вода (100 мл) оставя се да набъбне и след това се слага на водна баня докато стане прозрачен
• Щоколадът се начупва на парчета и се разтапя на водна баня
• Жълтъците се разбиват с пресното мляко и се добавят при шоколада – вари се около 5 мин на водна баня за да се обработят жълтъците
• Сметаната се разбива на крем
• Смесват се продуктите – разтопения поколад, желатина и сметаната и се разбъркват
Сглобяване на тортата
Използва се форма за торта с ринг
• Изпеченият блат се намазва със сладко от яфоди или със сироп от ягоди
• Ягоди, големи, се разрязват на половинки и се подреждат встрани на ринга като борд
• В слаучая изпозлвах един пакет замразени ягоди от градината, които след като се отпуснаха подредих върху блата. Ако използвате пресни ягоди ги нарежете и подредете върху блата
• Отгоре върху ягодите се излива белия крем. Трябва леко да се е желирал (иначе ще излезе между ягодите, които са поставени за борд)
• Поставете за 30 мин или час в хладилник докато белият крем стегне
• Отгоре разпределете шоколадовия крем и поставете в хладилник да се желира
• Украсете с ягоди и по желание с настърган шоколад
Поличава се голяма, спорна и много лека торта. Могат да се използват и други плодове, както е казва – плодове, сметана и много фантазия. Като време не е много, но си планирайте поне 2 часа на спокойствие в кухнята защото иска и време да стегнат кремовете