Последни Рецепти
Последни Статии

Астра

Добавено в Цветя и градина

Добави към моето меню

Астрата е кралица на есентаЦветето на звездите радва дворовете до края на ноември

Цветя, които нощем си говорят със звездите. Такава е легендата за една от най-екзотичните китки в градините – астрата. У нас повече се среща едногодишната или Callistephus chinensis, известна повече като богородичка и димитровче. Астра в превод от гръцки означава звезда.
Гръцкото название на едногодишните цветя калистефус се превежда като прекрасен венец и това изключително красиво растение наистина го заслужава.
Астрата е пренесена по нашите географски ширини през ХVIII век от Китай. Отначало било просто ярко цвете, едва след известно време във Великобритания започва селекцията на отделни сортове. През ХIХ век цветето става особено

популярно като декорация

asters pix

От това време основни центрове за селекция станали Франция и особено Германия, създала сортове, популярни и днес. От Франция са известни астрите, които цветарят Трюфо разпространява – те са с божуровидно съцветие и разнообразни багри.
В естествени условия астрата се среща в Япония, Монголия и Китай и достига 90 см, но се срещат и видове от 20 см до метър. Това едногодишно растение с устойчива коренова система цъфти от юли чак до късна есен. Семената узряват 30-40 дни след цъфтежа и съхраняват способността си да дават живот до 2-3 години след събирането. По света са известни

около 800 сорта

астри. Удивителното разнообразие на видове се съпътства и от изключителна палитра от цветове – бели, кремави, жълти, оранжеви, сини, виолетови… По периода на цъфтенето им се делят на:
– ранни – цъфтят от юли до септември;
– средни – цъфтят от края на юли до септември;
– късни – цъфтят от средата-края на август до късна есен.
Освен много красиви едногодишните астри са и лесни за отглеждане. Те се размножават чрез семена. Най-добрата почва за семената на астрата е плодородна, лека, с реакция на средата, близка до неутралната. На пясъчни или глинести почви астрите също се хващат, но цветовете им не са толкова кичести. Предпочитат слънчеви места с умерена влажност,

защитени от вятър

asters pix 1

За получаването на разсад астрите се посяват при стайни условия в края на март в сандъче с почва, която се полива внимателно и се покрива със стъкло или полиетиленова лента. Семената поникват до 3-5 дни след посяването при температура 18-20 градуса. Най-добре е да се посадят семена, получени след цъфтежа от предходната година. При първа възможност трябва да изнесете младите растения на въздух. Времето за засаждане на разсада е началото на май. Астрите не се боят от леките студове и добре понасят пресаждането. Разстоянието между отделните растения трябва да е – за високите сортове – 40 см, за средните – 30, и за ниските – 15 см.

След застудяването

може да изкопаете корена на астрата с малко почва и да я присадите в саксия на прозореца – цветето ще продължава да цъфти.
Не трябва обаче да садите астрите две поредни години на едно и също място – това може да причини заболяване на цветето. Полезни са честото прекопаване, рядко, но обилно поливане, редовно проверяване за заболявания, редовното отделяне на прецъфтелите цветове, привързването на високите сортове. Всичко това ще спомогне за бързия растеж и обилния цъфтеж на вашите цветя и запазването на красотата им.
Ивайла Берова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории