Последни Рецепти
Последни Статии

Чага

Добавено в Билки

Добави към моето меню

Първата ми среща с тази гъба бе, когато потърсих – заместители на кафето. Пишеше, че чай от гъба чага (Inonotus obliquus) е много добър.
Оказа се, че това е дървесна гъба, която расте главно по брезите, затова се нарича още черна брезова гъба. В Сибир и Азия този чай се пие много. Приготвеният от нея чай не само действа ободряващо, като на цвят и вкус най-много се доближава до еспресо.

chaga pix

У нас се предлага в био магазините, като капсули.

Чагата е традиционно използвана в медицината на Русия и в по-ново време й се приписват най-разнообразни лечебни свойства. Научни изследвания на екстракт от Inonotus obliquus са провеждани от 60-те години на 20 век насам – във Финландия, Русия, Япония, САЩ, Корея и Китай – и те до голяма степен са потвърдили нейните терапевтични свойства.

chaga mushroom

Chaga (Inonotus obliquus) се нарича “цар на лекарствените гъби” и е мощен адаптоген на имунната система. Съдържа бета глюкани и антиоксидантни съставки, включително меланин и супероксид дисмутаза, както и тритерпени, като бетулин, инододиол и лупеол. Веществата, отговорни за лечебните свойства на чагата са бетулинът и бета-D-глюканите, които подсилват имунната система и стимулират борбата с раковите клетки.

Приложение:
Гъбата е ценена заради нейното противораково и имуномодулиращо действие. Освен това чагата подобрява метаболизма, понижава нивата на кръвната захар, стабилизира кръвното налягане, нормализира сърдечния ритъм, регулира дейността на стомашно-чревния тракт, както и някои смущения в храносмилането.
Също така чагата облекчава отоците при бременни жени и понижава стреса и оптимизира работата на нервната система.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории