Последни Рецепти
Последни Статии

Чаша червено вино на ден е полезно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Чаша червено вино на ден е полезна за здравето на диабетиците

Пиете ли чаша вино на вечеря?
Полезно ли е виното за здравето ни? Науката и изследванията дават един милион отговора на този въпрос. Ако сте жена на средна възраст, под 45, отговорът може да бъде не – алкохолът може да повиши риска от рак на гърдата. Но ако сте мъж на възраст над 60 години е различно. Някои проучвания показват, че може да е добро за човешкото сърце, докато други, по-скорошни изследвания показват, че няма полза от умерено пиене. И все пак има полза от чаша червено вино.

Една чаша червено вино на ден е полезна за здравето на болните от диабет тип 2.
Проучване сред пациенти-въздържатели показва, че тези, които пият по една чаша червено вино на вечеря спят по-добре, имат по-малко сърдечни проблеми и по-нисък холестерол от почитателите на водата или бялото вино.
Екипът на Меир Стампфър от Харвардския медицински институт е изучавал 224 участници, страдащи от диабет от втори тип – формата, свързана със затлъстяването – в продължение на 2 години. Те са били на средиземноморска диета. Мъже и жени на възраст между 40 и 75 между с диабет тип 2 (две инсулинови инжекции дневно или на инсулинова помпа), като не са били пушачи или са имали анамнеза за инфаркт, инсулт, или скорошна голяма операция
Пациентите са били разделени в три групи в зависимост от консумираната напитка – минерална вода, червено вино или бяло вино, – от която са приемали по 150 милилитра на вечеря.

Добрият холестерол се влияе от фенолите, които се съдържат в червеното вино

wine red

Според учените, в основата на резултатите стоят полезните антиоксиданти в тъмното грозде, наречени феноли. Както червеното, така и бялото вино подобряват контрола на кръвната захар сред носителите на гени, които пречат на бързото преработване от организма на алкохола. Бялото и червеното вино оказват положително влияние на кръвното налягане, чернодробната функция, теглото или симптомите на диабета.
„Приемът на умерени количества вино – особено червено – като част от здравословната диета на диабетиците е безопасен и дори понижава кардио-метаболитния риск“, допълва професор Шай.
Като цяло диабетиците са по-предразположени към развиването на сърдечносъдови заболявания и при тях нивото на „полезен“ холестерол е по-ниско.
Поради липсата на достатъчно дългосрочни проучвания, мненията за въздействието на умерената консумация на алкохол от диабетици продължават да си противоречат.
Източник: http://www.webmd.com/heart/news/20151012/red-wine-boosts-heart-health-type-2-diabetes

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории