Печено пиле с лимон
Добави към моето меню
Печено пиле с лимон и тиквички
рецепта за класическо печено пиле, но с аромат на лимон, а за гарнитура – тиквички, морков и гъби, запечени във фурната
1 пиле, около 1,5 кг
1 тиквичка
1 лимон
2 моркова
200 гр гъби печурки
3 – 4 скилидки чесън
50 мл бяло вино
черен пипер на вкус
* Пилето се почиства и се измива, отстраняват се всички тлъстини и се разрязва през гръдната кост;
* С остър нож се правят нарези в които се слагат парченца кора от лимон и скилидки чесън, овкусява се с черен пипер;
* Така шпикованато пиле се слага в тава в която се налива 100 мл вода и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса;
* По време на печенето пилето се полива със соса. След 30 минути тавата се изважда от фурната – пилето се обръща и се добавят нарязаните на пръчици тичвички и моркови, гъбите срязани на половинки, а малките гъбки – цели. Долива се и 50 мл бяло вино;
* Пилето и зеленчуците се пекат до готовност, като пилето се обръща отново и тогава се пуска на грил функция за да се запече ястието.