Шоколадов кекс с тъмно пиво
Добави към моето меню
Шоколадов кекс с тъмно пиво
рецептата и снимката са споделени от Галя Давидова
изтчник Храна за душата
Продукти:
150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
2 ч.ч захар ( или 1ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)
4 яйца
1 ч.ч бира, непълна
2 ч.ч пресято брашно, препълнени,
3 с.л какао,
1 пакетче бакпулвер
За глазурата:
100 г натурален шоколад
масло
2 с.л бира
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер маслото, захарта. Прибавяме яйцата.
С лъжица добавяме последователно брашното и бирата, като бъркаме внимателно.
Какаото и бакпулвера слагаме накрая. Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета.
Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко тесто.
За глазурата стопяваме шоколада на водна баня, прибавяме бирата и парче масло и бъркаме енергично. Заливаме изпечения кекс или го намазваме с четчица с шоколадовата смес.
Украсяваме по желание със смлени ядки или захарни пръчици.