Последни Рецепти
Последни Статии

Чисто хранене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Факт е, че стремежът за чист и здравословен живот (clean living) в последните години доведе до много промени – от спад на продажба на алкохол, бира, намаляване на тютюнопушене… до промени в храненето и повече физическа активност и време прекарано сред природата.
Днес е модерно да не пиеш много алкохол, да не пушиш, да се храниш здравословно и да спортуваш.

Какво точно е clean living? чистият начин на живот и защо е става толкова популярен? Отговорът може да се крие в неговата простота.

clean eating pix

По-лесно постижимо е основното – clean eating, чистo хранене.
Има мнения, че чистият живот е тенденция, основана на начина на хранене, докато някои твърдят, че е начин на живот като цяло. Независимо от семантиката, основата, върху която е построено, се основава на простата представа за яденето на храни в най-естественото им състояние. Това означава премахване на следните продукти от храненето:

– Преработени храни
– Консерванти и добавки
– Храни с добавени захари
– Бързо хранене
– Храни с високи нива на лоши мазнини (всички транс мазнини и някои наситени мазнини)
– Рафинирани зърна и захари

Заместват се с местни, пресни, органични плодове и зеленчуци, с месо и млечни продукти, хранени със зеленчуци и много свежи подправки, както и пълнозърнести храни, богати на хранителни вещества.

Най-простият съвет, който сме давали неведнъж е четете етикета на храните, ако има повече съставки или такива, които не знаете какви са – по-добре оставете продукта.

Да приготвяме храна, която кара сърцето да запее

tosca-reno-clean-eating-story-top

Това са съветите на Тоска Рено (Tosca Reno), създателката на движението Чисто хранене. Тя доказва, че „да си секси, умен, здрав и вдъхновяващ” не зависи от това на колко години си.

1. Яжте храни без етикети! Истинската храна има само една съставка.
2. Ако продуктът присъства в ТВ рекламите, по-добре го оставете на рафта в магазина! Броколите и ябълките например не се нуждаят от реклама и маркетингови кампании…
3. Махнете хидрогенираното масло от количката за пазаруване, кухненския шкаф и устата си!
4. Ако не можете да произнесете съставките в храната, по-добре не я яжте! Ако устата ви не може да я изговори, вашият мозък също не може да я „смели”.
5. Ако все пак решите да консумирате пакетирани храни, предпочетете такива, които съдържат максимум 5 (пет) съставки.
6. Ако една от посочените пет съставки в продуктите ви е захар, бяло брашно, изкуствени подсладители, бял ориз или високо фруктозен царевичен сироп – изхвърлете ги.
7. Придържайте се към кокосово олио и зехтин в готвенето! Силно преработените масла като тези, които са базирани на царевица и соя са токсични за тялото.
8. Отстранете изкуствените подсладители, консервантите, добавките и оцветителите от вашата диета! Те причиняват газове, мазнини в областта на корема, бавен метаболизъм и пристрастяване към храната.
9. Хидратирайте организма си! Поемайте достатъчно количество вода всеки ден.
10. Ако храната ви вместо да расте на растение, е направена в завод, изхвърлете я!

https://edition.cnn.com/2012/09/19/health/tosca-reno-clean-eating/index.html

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории