цветовете на храната
Добави към моето меню
Това, че цветове на храната влияят на храносмилането и здравето на човека е известно отдавна. Знаем как влияяе синият цвят на чиниите за сервиране (намалят апетита), както и топлите цветове (стимулират). Съществува дори цветна диета, в която всеки ден се консумират продукти в един основен цвят.
Това са резултатите от изследване на европейски учени. При изследването огладнелите доброволци, мъже и жени, били канени на трапеза на която познатите продукти били в нови, необичайни цветове. Например млякото – виолетово, месото – сиво, а зеления грах – червен.
Като резултат повечето участници се отказвали да се хрантя, независимо, че променен е бил само цвета, но не и качеството или вкуса на продуктите.
Изводите до които учените дсотигнали въз основа на това изследване и много предишни е, че цветът на продуктите може да влияе върху самочуствието и здравето на човека.
* червен – повишава жизнения тонус и зарежда с енергия;
* оранжев – повишава настроението, подобрява апетита;
* жълт – подобрява работата на мозъка;
* зелен – нормализира работата на сърдечносъдовата система;
* син или сив – повишава съпротивителните сили на организам на стресови ситуации и намалява умората на очите;
* виолетов – успокоява нервната система, способства за разитие на интуицията.
Една статия на nutrition.suite101.com