Последни Рецепти
Последни Статии

Да белим ли плодовете и зеленчуците?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Обикновено белим по-голямата част от плодовете и зеленчуците, но при някои по-голямата част от хранителните вещества са в най-външната им обвивка. Тук влияние оказва и начина по който са съхранявани и как са отглеждани, защото пестицидите са концентрирани в кората.

Плодовете и зеленчуците, които са биологично отглеждани, спокойно могат да се консумират с кората. Ако са от магазина те са доста по-скъпи от останалите.

Ако сме щастливци и може сами да ги наберем в градината знаем с какво и как са третирани растенията, за да дадат реколта.

apple orehi grozde

Ако бюджетът ни не позволява да купуваме биологично отгледани плодове и зеленчуци, по-добре е да подбираме продукти, които съзряват в дадения сезон и са произведени в близки географски райони – правилата за сезонно хранене с местни продукти. Това би трябвало да ни осигури плодове и зеленчуци, които са с най-много полезни вещества в момента на тяхната зрялост и с много по-малко химия употребена за тяхното съхранение.

Специалистите в областта на храненето изброяват няколко храни, които е препоръчително да консумираме, без преди това да ги белим.

apple-cherveni
– Ябълки
Когато белим ябълките се лишаваме от богатия на разтворими фибри пектин. Това вещество помага за намаляване нивата на „лошия“ холестерол и поддържа тези на кръвната захар в норма.

grozde-1
– Грозде
Истина е, че гроздовите зърна съдържат повече пестициди, в сравнение с всеки друг плод, но в обвивката на гроздето могат да се открият изключително ценните за здравето ресвератрол и фитохимикали, които са полезни за сърцето. Затова е препоръчително да подбираме био продукти, които не съдържат пестициди.

kartofi
– Картофи
Съдържат повече желязо, фибри и фолиева киселина в обвивката си, отколкото в месестата част. Всъщност, кожата на картофите съдържа между 5 и 10 пъти повече антиоксиданти, в сравнение с вътрешността им.
Краставица Когато консумираме този богат на вода зеленчук, заедно с кожата му, си набавяме ценни вещества като калций, фосфор, магнезий, калий, витамин А и витамин K.

patladzhan1
– Патладжан
В кожата на патладжана се съдържа голямо количество от антиоксиданта насунин, който е от съществено значение за поддържане здравето на мозъчната тъкан. Насунинът е флавоноид, а когато консумираме по-големи количества флавоноиди, сме по-малко склонни да натрупаме излишни килограми.

Полезно е да консумираме тези плодове и зеленчуци, без да ги белим преди това, но е важно да внимаваме, тъй като те масово се обработват с различни препарати. Препоръчително е да избираме био продукти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории