Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден за борба с алергиите

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Факт: Един на всеки трима души по света страда от алергия. През последните 20 години броят на тези случаи нараства, сочат световните статистики.
Всеки трети българин страда от алергия.
Прогнозите са, че през следващите десетина години (до 2030 г) половината от хората по света ще страдат от различен тип алергични заболявания.
По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб.
Тези факти имат особено социално-икономическо значение, тъй като заболеваемостта е свързана с висока степен на дистрес, влошено качество на живот и откъсване от работа.

allergy pix

8 юли – Световен ден за борба с алергиите
Началото е през 2005 г. по идея на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, с акцент върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което в своята същност може да не е вредно. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Многообразието на алергените е огромно. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени (сенна хрема), домашни любимци, козметика, плесени, акари (кърлежчета от домашен прах) и много други.

Изследванията показват реакция към все по-нови алергени – в храната, под формата на консерванти, оцветители, стабилизатори, други хранителни добавки, различни химични съединения.
Непоносимост към глутен или лактоза (млечни) стават все по-често срещани през последните години. Както и алергия към определени хранителен продукт, като фъстъци например.

По отношение на контактните алергени, новите алергени се намират в бижутерията, в стоматологията – например протези, брекети, в ортопедичните импланти.
В компютрите, таблетите, мобилните телефони, в боите за временните татуировки, пиърсингите“.

В същото време науката напредва и има все по-прецизни методи за диагностициране на алергиите. При навременно и правилно лечение овладяването им е възможно, уверяват лекарите специалисти.

Какво можем да направим сами?
Основните симптоми на алергиите са кихане, течащ или запушен нос, сърбежи по кожата или очите. Могат да се появят едновременно един или повече от тези симптоми.
Какво да правим обаче, за да облекчим страданията си?
Ограничете до минимум контактите с веществата, които предизвикват у вас алергии. Ако ви мъчи прекалена чувствителност към полените, ограничете разходките и спорта на открито.
При много заболявания е най-важно да се спазва добра хигиена в дома и особено в спалните помещения. Затова трябва да проветрявате редовно, да намалите контактите с домашните любимци и да забърсвате редовно козината им с влажна кърпа.
Намалете влагата в помещенията, като направите добра изолация и проветрявате.
Използвайте специални продукти за почистване. Прахосмукачката премахва само малка част от микрокърлежите в домашния прах. Затова страдащите от алергия трябва да вземат допълнителни мерки.
Специално спално бельо намалява разпространението и размножаването на акарите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории