Европейски ден за здравословно хранене и готвене с децa 2017
Добави към моето меню
Над 1500 деца готвят с някои от най-известните шеф готвачи във Варна, Бургас, София, Стара Загора, Русе и Велико Търново
През 2017 г. традиционният Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца, организиран от Евро-Ток България /Европейското сдружение на професионалните кулинари/ гостува на 6 от най-големите градове в България. С подкрепата на програма „Здрави деца“, финансирана от Нестле България, събитието ще зарадва над 1500 деца, които ще научат повече за балансираното хранене и активния начин на живот. Инициативата се провежда за 10-та поредна година. Тя има за цел по занимателен начин да научи децата какво е здравословно хранене.
В рамките на инициативата, професионални готвачи ще помогнат на децата да приготвят висококачествено здравословно меню, което след приключване на демонстрационното шоу-готвене ще имат възможност да консумират заедно със своите връстници. Основната идея на инициативата е да представи готвенето под формата на игра и да провокира интереса на децата към здравословното и балансирано меню.
Заедно с децата в готвенето ще вземат участие редица представители на правителството и местната власт, известни телевизионни водещи и популярни български спортисти. За финал на всяко от събитията са предвидени и подходящи за възрастта спортни активности и състезания.
Темата тази година – Как децата си представят училищния стол и бюфет?
Децата трябва да бъдат по-информирани, по-взискателни и да търсят по-добрата храна. Основната идея е подобряване на менюто в училищата и детските градини, а там има още много какво да се желае. Това каза за Радио София шеф Жоро Иванов, който е президент на Европейското сдружение на професионалните кулинари-Евро-Ток България. Според него по-важно е децата да се научат да разпознават свежите продукти, отколкото да назубрят сложни термини.
Европейските дни за здравословно хранене и готвене с деца ще се проведат в седмицата 13-17 февруари от 11:00.
В продължение на 10 години в инициативата са се включили над 6500 деца, над 100 готвачи и 150 доброволци. Идеята е по интерактивен начин да се създаде добра култура на хранене и да се обсъждат с децата важни за тях теми.
Наднорменото тегло и в частност затлъстяването е проблем за цяла Европа. По данни на Националния център по обществено здраве и анализ, от национално представително изследване от 2013 г. сред 3 353 деца на 7-годишна възраст, с наднормено тегло са 32,4 % от момчетата и 28,6 % от момичетата. Нивата на затлъстяване са 15,7% при момчетата и 12,2% при момичетата.