Диня, вкус на лято
Добави към моето меню
Диня – вкус на лятото
Или 9 причини защо да ядем повече диня
Диня, сладка, вкусна, сочна… и полезна. Диня може да се яде без всякакви угризения, защото я харесват не само нашите вкусови рецептори, но и целия ни организъм
9 полезни свойства на динята
1. Динята е богата на антиоксиданти – съдържа аскорбинова киселина, каротин, ниацин, тиамин и рибофлавин, които укрепват и подмладяват организма, а някои от тях имат и противораково действие. Високо е и съдържанието на фолиева киселина (витамин В9), без която човешкият организъм не може да се развива нормално. Едно парче диня съдържа 25% от дневната доза витамин С, който укрепва сърцето
2. Динята помага на организма да се справя със стреса – не само сладкият вкус на сочната диня влияят на изработването на хормони на удоволствието. Динята съдържа много бета каротин, който е необходим за тези, които изпитват психоемоционални проблеми и физически натоварвания или са на диета. На възрастните хора динята се препоръчва, защото е полезна при болест на Паркинсон заради високото съдържание на фенилаланин – аминокиселини, недостатъка на които води до хронични заболявания.
3. Динята намалява риска от заболяване от рак – благодарение на високото съдържание на ликопен, ни предпазва от рак на гърдата, простата, стомаха… Разбира се ликопен се съдържа в плодовете и зеленчуците с червен цвят, но динята съдържа 60% повече ликопен от доматите, които са приемани за лидери по съдържание. Освен това ликопенът е необходим за профилактика на сърдечносъдови заболявания и усилва действието на бета каротина. Образно казано динята е цяла вкусна „аптечка“
4. Динята е богата на фибри – ако трябва да говорим в числа 0,4 г на 100 г. – малко е, но намерете човек, който ще изяде само 100 г диня, затова се казва, че ако ядем диня през деня сме приели необходимото количество фибри за деня, които са необходими за добрата работа на стомаха, за профилактика от онкологични заболявания и здрава кожа
5. Динята спомага за детоксикация на организма – динята спомага за отвеждане от организма на токсини. Сочният плод има добре изразен пикочогонен ефект и отвежда от организма излишните течности. А заедно с тях и токсините. Фибрите също помагат в борбата с токсините в чревния тракт.
6. Динята е полезна за сърдечносъдовата система и укрепва имунитета – благодарение на високото съдържание на цитрулин, незаменима аминокиселина, която играе важна роля за работата на сърдечносъдовата система. Достатъчно е само да изядем едно парче диня, но за съжаление сезона на дините има край.
7. Динята помага да контролираме теглото си – затова и има много разтоварващи дни и диета за отслабване с диня. Динята е богата на захари (62 г на 100 г), съдържа малко калории (30 ккал на 100 г), затова ако спазваме монодиета с диета с диня за една седмица може да се отслабне с 1-3 кг. Вярно, че намаляването на теглото ще бъде основно за сметка на изведените от организма течности.
8. Динята е отличен енергетик – известено е, че динята се сътои 92% от вода, но съдържа и важните за организма калий и магнезий. Затова много фитнес инструктори препоръчват да се изяждат няколко парчета диня или да се пие прясно изцеден динен сок, веднага след интензивна тренировка. В процеса на силови натоварвания тялото бързо губи калий и магнезий, които се отделят заедно с потта
9. За семките на динята – учат ни от детството ни, че не трябва да ги ядем, но трябва да знаем, че те са богати на магнезий. В Китай и Африка е традиция да се ядат печени динени семки, както у нас – слънчогледови.
Внимание
– С динята заради изразения пикочогонен ефект трябва да бъдат внимателни тези, които имат проблеми с бъбреците.
– Динята е противопоказна за тези, които страдат от диабет, трябва да са внимателни и тези, които имат повишена кръвна захар.
– Някои дини може да съдържат повишено количество нитрати, затова кората на динята трябва да се реже по-дебело и да се яде само добре узрялата вътрешност
– Не трябва да се увличаме с монодиета с диня. В рамките на два деня динята пречиства и тонизира организма.