Последни Рецепти
Последни Статии

Домат

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Домат
Този класически сочен зеленчук е идеален за сандвичи, салати, гарнитури, както и за приготвяне на разнообразни ястия. Не можем да си представим зимнината без буркани с домати, доматен сос, лютеница и поне едно бурканче със сушени домати

Как да избираме домати?
Узрелите домати са с плътен червен цвят, стегнати и с приятен аромат. Зелените домати нямат аромат.

Как да съхраняваме домати?
Съхранявайте ги неизмити, на стайна температура и по възможност на тъмно.

tomato pix 1

Как да употребяваме домати?
* Зелените домати узряват за около 3 – 4 дни. Използвайте узрелите домати до ден-два.
* За най-добър вкус не ги замразявайте.
* Използвайте ги за салата, като гарнитура, за приготвяне на доматен сос за спагети или други ястия.

Хранителна информация за доматите
Доматите са чудесен източник на витамин C и витамин А. Доматите са много богати на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Достатъчно е да се изяжда дневно по един голям домат, за да си набави човек почти цялото количество витамин С и Витамин А, което му е необходимо всекидневно. Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата

Химичният състав на доматите варира в зависимост от сорта и почвено-климатичните условия.
Те съдържат 94,5% вода, 0,9% белтъчини, 3,5% въглехидрати, незначителен процент скорбяла, 0,7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и др.).
Доматите са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР и в по-малки количества витамините В1, В2 и др.

Зрелите пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените.

Значително съдържание на киселини в съчетание със захар придава на доматите приятен вкус.
Поради това, че витамин С е крайно неустойчив и бързо се руши в присъствие на светлина и въздух, а също и при допир с метал, доматите трябва да се нарязват непосредствено преди употреба им, и то с неръждаем нож.

Пастьоризираният и добре съхраняван доматен сок запазва витаминното си съдържание в продължение на две години с минимални загуби. (т.е. консерви домати, доматен сок и доматено пюре може да се съхраняват до две години)

Бланширане на домати Бързо белене на домати
За да свалите по-лесно „кожата” от доматите, ще трябва да ги пуснете в тенджера с кипяща вода и след това да ги сложите под чешмата, за да ги охладите бързо.
Течността, намираща се под „кожата”, ще се разшири, а след изстудяването ще се свие и набръчка, вследствие на което по-лесно ще я отделите.

История на доматите
Доматът произхожда от Южна Америка, където и сега се срещат няколко вида диви негови събратя. Техните плодове обаче не са по-едри от дребен орех и не са толкова вкусни.
Преди много хилядолетия жителите на Перу, Чили и Еквадор започнали да отглеждат някои от тях в своите градини и ги превърнали в полезни културни растения.
Наскоро след откриването на Америка семената от тези домати били пренесени и в Европа. Но столетия наред европейските народи ги отглеждали в саксии наред с мушкатото, индришето, обичката само за украса.
Едва през ХVІІІ век започнала да се разнася славата на домата като хранително растение из всички континенти.

В съвременната кухня доматите се използват почти ежедневно в прясно или консервирано състояние – консерви, концентрати, сушени, замразени и др. Благодарение на оранжериите пресни домати се осигуряват и през зимните месеци.

Една чаша доматен сок може да достави половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и витамин С.
Освен това се счита, че доматеният сок е добра храна при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест и др.
Диетолозите смятат, че доматите са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система. Ниската им калоричност ги прави много подходящи за затлъстели хора.

Изследване, проведено от учените от Харвардския университет показва, че доматите са изключително полезна храна за профилактика на редица сериозни и опасни заболявания Съдържащият се в доматите ликопен, който се съдържа още в динята, кайсията и червения грейпфрут. В този зеленчук се съдържа и голямо количество 5-хидро-кситриптамин – вещество сходно по действие със серотонина, който има отношение и към спокойствието и увереността на човека в неговите отношения. Не е случаен и фактът, че доматите понякога ги наричат “ябълките на любовта

Козметика с домати
Нарежете един добре узрял домат. Прибавете 100г прясно мляко. Сместа съхранявайте в хладилник и вечер я използвайте за снемането на грима.

Нарежете два домата на кръгчета. Сложете ги за 10 минути върху лицето. Почистете кожата със сока от трети домат и изплакнете с минерална вода.

Ако след основно почистване на лицето порите ви продължават да бъдат разширени, вземете няколко резенчета пресен домат и наложете върху лицето. Оставете да подействат 10 минути, ефекта е страхотен.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории