Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на кафето в Истанбул

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Първи фестивал на кафето в Истанбул

Пристанищният квартал Каракьой край моста Галата в Истанбул тези дни по Коледа приятно ухае на кафе. На щандове с кафемашини и всякакви аксесоари за кафе се предлага такова голямо разнообразие от маркови кафета,че човек се затруднява кое първо да опита. Трудно може да се намери свободно място на кокетно подредените масички, тъй като непрекъснато идват любители на уханните напитки, от 20 до 50 годишни.

Фестивалът на кафето, който за първи път се провежда в Истанбул и привлече много жители и гости на града край Босфора, се превърна в едно от най-интересните събития в навечерието на Новата година. Около 10 хиляди души са посетили истанбулския кафе-фест през първите два дни след откриването, казаха организаторите. Очакванията са до края на седмицата цифрата да се удвои. Предлагат се над 55 вида кафета, има и намаления.

tursko kafe 1

Фестивалът предлага богата програма с участието на диджеи и популярни изпълнители, работилници, изложби, рисуване върху кафената пяна. Не липсват и традиционните гледания на чашка кафе. В рамките на феста се провежда и първото състезание за приготвяне на най-вкусната кафе напитка.

Историята на кафето в Турция датира от 14 век, когато е внесено от Етиопия. Пиело се е главно турско кафе, което е традиция в приятелски или семеен кръг. Едно турско кафе се помни 40 години, се казва в популярна турска поговорка.

Как се приготвя кафе на пясък на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Източник БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории