Последни Рецепти
Последни Статии

фокача с маслини и розмарин

Добавено в Италианска кухня, Тестени ястия и прибавки, Хляб, питки

Добави към моето меню

Фокача с маслини и розмарин
рецепта за вкусна фокача с розмарин, маслини, риган и зехтин, идеална за постите

400 мл вода
4 с.л. зехтин
3 ч.ч. ръжено брашно
2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. розмарин
1/2 пакетче мая

за гарниране:
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 ч.л. риган
100 гр маслини

* Маята с щипка захар, сок, хладка вода и няколко с.л. брашно се слага да шупне за около 15 мин;
* В купа се смесват ръженото и бялото брашно, прави се кладенче и се изсипва шупналата мая и зехтина;
* Замесва се меко еластично тесто, около 10 мин се меси докато стане меко и лестично;
* Добавя се розмарина и се замесва. Тестото се оставя около 1 час или докато удвои обема си загънато с топла кърпа;
* Тестото се разделя на 2 еднакви топки, които се разточват по диаметъра на тавите, в които ще се пекат (2 тави с диаматър 26 см);
* Разточеното тесто се поставя в тавата, която е леко намазана с олио и се покрива с топла кърпа за около 30 мин;
* С пръсти се правя дълбоки дупки в тестото. Намазва се със зехтин, поръсва се с риган и в някои от вдлъбнатините се поставят маслини;
* Пекат се на средна фурна на 190 градуса, до готовност. В момента, в който решите, че фокачата е готова я оставете да се пече още 5 мин (това е проверена техника за хрупкава коричка) след което я извадете от формата и оставете да се охлажда върху скарата на фурната;
* Изпечената фокача се поднася с бутилка червено вино, сирене и ядки.

fokacha-oils

каква фокача направих с много зехтин, розмарин, риган , маслини … и с ръжено брашно, така ухае, просто умира за сирене и червено вино, и е хрупкава и топла. Не аз повече тесто не пипвам. Ала твоя диалог с Макдоналдс, резултатът я ясен, аз съм губещата пред тази още гореща фокача.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории