Последни Рецепти
Последни Статии

Food Revolution Day 2017

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хранителната революция, която Джейми Оливър започна, се случва и в България. Датата е 20 май 2017 г. Food Revolution Day се провежда всяка година в над 120 страни по света.
Food Revolution Day 2017 – Хранителна революция в България
food revolution day

Идеята на събитието е под формата на здравословни кулинарни работилници и медийни проекти да достигне до максимално много родители и деца, за да ги вдъхнови и мотивира да предпочитат истинската храна пред захарта и боклуците в лъскави опаковки, като в същото време посочва слабостите на системата и настоява за адекватни законодателни промени.

Какво ще се случи на 20 май 2017 г. – Food Revolution Day
Денят ще се отбележи със здравословни кулинарни работилници в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, В.Търново, Русе, Добрич, Монтана, Севлиево, Казанлък, Кърджали, Момчилград. На тези работилници са поканени деца и родители, за да участват в приготвянето и да опитат вкусна и полезни храни, да срещнат хора със сходни убеждения.
Това е Facebook събитие на програмата за София – https://www.facebook.com/events/1291570020951174 – ще бъде отпразнуван с детски кулинарни работилници и конкурс за детска рисунка “Моята любима храна”. Участието в кулинарните работилници е безплатно
На нашата Facebook страница Рецепти на 20 и 21 май ще бъдат публикувани здравословни рецепти за деца приготвени от деца на най-добрите и популярни български кулинарни блогъри.

food day revolution olivier

Защо децата трябва да имат достъп до качествена, прясна и здравословна храна
– Децата, които се учат да готвят, избират много по-здравословни продукти за ядене и разбират как храната се отразява на организма им.
– Децата, които обядват готвена и здравословна храна, имат много по-добри резултати в училище и по-малко бягат от часове.
– Подобряването на режима на хранене и повишаването на физическата активност са много по-ефективни в профилактиката на диабет тип 2, отколкото взимането на лекарства.
– Домашно приготвената храна не съдържа неизвестни добавки и консерванти, много по-богата е на хранителни вещества, по-нискокалорична е и съдържа по-малко количество трансмазнини, наситени мазнини и натрий.

Джейми Оливър срещу детското затлъстяване
Достъпът до качествена, прясна и здравословна храна е право на всяко дете, твърди Джейми Оливър, който създава движението Food Revolution. То цели да образова децата, че бързите готови храни не са пълноценна храна. Световният ден на хранителната революция поощрява въвеждането на часове в училищата, в които по забавни и интерактивни начини децата да учат за здравословното хранене.
Милиони деца по света страдат от недохранване или затлъстяване, а същевременно западният свят изхвърля тонове храна ежедневно. Джейми Оливър твърди, че образованието е отговорно за отношението към храната.

Какво е положението в България?
Децата в детски градини в България ядат предимно тестени изделия (хляб, кифли, макарони, баници), което се оправдава от остарял, но рецептурник. Количеството захар в стандартните менюта на детските заведения често надхвърля нормите, препоръчани от СЗО, а процентът на пресните плодове и зеленчуци, пълноценните протеини и полезните мазнини е нисък.
debel uchenik

Негативни тенденции в храненето на децата в България:
• увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки);
• висока консумация на мазнини;
• висока консумация на готварска сол;
• ранна консумация на алкохол,
• честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст;
• ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

Да ограничим затлъстяването сред децата
Децата в училище имат неограничен достъп до вредни храни, а рекламите ги подбуждат към консумацията им. Според данни на Световната здравна организация, изнесени на конференция на 10.10.2016 г., България е на пето място в Европа по детско затлъстяване

Продукти за дълголетие от Джейми Оливър

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории