Последни Рецепти
Последни Статии

Функционални храни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Функционални храни за здравословно хранене

През последните години се разви концепцията за т. нар. функционални храни, биологичните ефекти от които за организма надхвърлят обичайната роля на храната въобще, а подобряват функциите на поне един орган или система на човешкия организъм и спомагат за намаляване на риска от развитие на болести. Такива са богатите на витамини зеленчуци и плодове, които са признати от Американската служба по храните и лекарствата за функционални храни с натурален произход.
Краткото описание за функционални храни е „храни, които осигуряват ползи за здравето извън основното хранене“ Термини близки до „функционална храна“, но без да са синоними са – пробиотици, пребиотици, нутрацевтици, обогатени храни (fortified foods), медицински храни, фитохимикали (фитонутриенти – терпени, феноли, тиоли, лигнани). Всяка функционална храна е продукт със запазена марка и трябва да бъде маркирана със здравен знак (Health claims) – маркира връзката диета-здраве и и функционален (Functional claims) знак – поддръжката за нормалните функции на дадена система в организма.
Функционални храни може да са:
Храни, обогатени с витамини и минерали – плодови сокове, кисели млека с калций и фолиева киселина и т.н.
Храни, които понижават холестерола – риби с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, маргарин с растителни стероли
Продукти с богато съдържание на фибри – плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, пълнозърнести спагети и т.н.
Пробиотици, пребиотици и синбиотици – живи хранителни добавки (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus bulgaricus и т.н.)
Антиоксиданти – продукти с витамин Е, витамин С и каротин (цитруси, ягоди и повечето зеленчуци)
Фитохимикали – черен шоколад, червено вино
Билки – тук се включват билки като гинко билоба, женшен и гуарана, но и напитки с L-карнитин и други.

hranitelna piramida
Това, че понятието може и да ни е непознато, не означава, че не включваме в менюто си такива продукти. Почти всеки ден консумираме кисело мляко, а това е пробиотична храна, създадена на базата на един здравословен продукт – прясното мляко и след добавка на закваска с млечно-кисели бактерии придобива качествата на функционален продукт с още по-добри ефекти върху здравето.

Първичната роля на диетата е да осигури достатъчно нутриенти, които да покрият хранителните нужди на организма и да поддържат неговото биологично здраве, физическа и умствена активност. Много традиционни храни като плодове и зеленчуци, соя, зърнени храни, ядки и мляко съдържат компоненти, които имат потенциални благоприятни ефекти.
Днес се смята, че някои биологично активни съставки на храните (минерали, витамини, антиоксиданти, фитохимикали, пробиотици, мастни киселини или фибри) могат да подобрят физическото и психичното здраве и да намалят риска за развитието на болести (сърдечносъдови, ракови, остеопороза).

Концепцията за функционалните храни се заражда в Япония през 80-те години на 20 век, като идеята е да се постигне удължаване на живота на хората и дълголетие, но чрез забавяне на процесите на стареене и постигане на по-добро физическо и психично здраве. Основава се на използване на естествени нутриети.
В САЩ концепцията за функционалните храни разрешава да се включват и продукти, които са продукт на биотехнология.
В Европейския съюз с разработката и одобрението на функционалните храни се занимава специалната организация към Европейската комисия FUFOSE (Functional Food Science in Europe) в сътрудничество с eвропейския ILSI (International Life Science Institute).

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории