Галет с есенни плодове
Добави към моето меню
Галет с есенни плодове
Хрупкава коричка и запечени праскови, сини сливи, круша, посипани с малко орехи
Продукти
за тестото
100 г масло
2 ч.ч. брашно
1 яйце
100 г захар
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. студена вода
2 с.л. орехи нарязани
1 с.л. кафява захар
2 праскови
10 сини сливи
1 круша
Приготвяне на галет
• Маслото се нарязва на тънки филийки и се смесва с пресятото брашно, яйце, захарта и ванилията. Добавя се и 2 с.л. студена вода. От топлината на ръцете маслото се размеква и поема брашно. Получената топка тесто се загъва в домакинско фолио и се слага за 30 мин (най-малко) или час в хладилника
• Плодовете се нарязват
• Тестото се разточва на тънка кора и се прехвърля върху лист хартия за печене. Отгоре се посипва 1 с.л. брашно равномерно (за да поеме отделения при печенето сок от плодовете) Плодовете се редят концентрично, като се оставя борд около 5 см от тестото, което се повдига и се оформя ръбчето на галета
• Прехвърля се в тава за печене. Плодовете се поръсват с 1 с.л. кафявз захар и нарязани орехи
• Пече се на средна фурна на 180 градуса до готовност. Кората става златиста, а плодовете са запечени