Последни Рецепти
Последни Статии

Гауда

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Гауда
Гаудата е най-познатото холандско сирене. Може да се намери в нашите магазини, а цената е достъпна, сравнима с тази на кашкавала, която го прави и често да присъства на нашата трапеза.
Произход: Холандия
Мляко: краве
Масленост: 48%
Консистенция: твърда

gouda cheese

Гауда е традиционно твърдо сирене, произвеждано от непастьоризирано краве мляко в селските ферми на Холандия още от 16-ти век. Носи името на холанския град Гауда, разположен в близост до Ротердам. В наши дни се произвежда основно фабрично, като съставя над 60% от холандския износ на сирена. Кръглите пити Гауда са с различен размер и отлежават от месец до няколко години.
Покрито е с тънка, много гладка жълта восъчна кора. Вътрешността му е с тъмно жълт цвят, твърда, изпъстрена с неравномерни дупки. Оригиналната зряла (над 18 месеца) Гауда е покрита с черна восъчна кора, която контрастира на дълбокия жълт цвят на вътрешността.
Вкусът му е едновременно солен и сладък, плодов и с карамелов финал. С отлежаването се усилва и става по-комплексен. Най-зрелите фермерски сирена имат солен аромат и зрял маслен вкус, който се усеща върху небцето.

Кулинарна употреба на Гауда
Гауда се консумира като трапезно и като десертно сирене. Чудесно е в комбинация с плодове и вино или настъргано върху сандвичи.
Комбинира се добре с бели вина – Шардоне, Ризлинг, Пино Гриджо.
Хранителна информация за 100 гр:
Калории 356 Ккал
Мазнини 27 г
Холестерол 114 мг
Натрий 819 мг
Протеини 25 г
Калций 70% от необходимата дневна доза

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории