Последни Рецепти
Последни Статии

Гроздето може да предотврати старческата слепота

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Гроздето може да забави и дори да предотврати развитието на възрастна макулна дегенерация, едно заболяване, което засяга милиони възрастни хора по целия свят. Най-често се проявява с нарушение в централното зрение (зрението, благодарение на което виждаме предметите разположени пред нас), а периферното остава запазено. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот. Възрастово-зависимата макулна дегенерация е водеща причина за слепота при хората над 55 години. Резултатите от изследванията са потвърдили, че възрастните хора губят зрението си в следствие от окислителни увреждания.

grozde
Ново изследване на учени от университета Фордхем (Fordham University, САЩ) показва, че гроздето може да предотврати този процес.
Грозде срещу макулната дегенерация

Тайната се крие в антиоксидантинтните свойства на гроздето.
Установено е, че гроздето защитава нашето зрение, даже, ако е консумирано през младостта. Ръководителят на изследването Силви Файнеман, споделя, че опити проведени с мишки са показали, че гроздето предоставя значителна защита срещу окслителните увреждания на ретината и предотвратява слепотата. Експертите са наблюдавали влиянието на храна богата на антиоксиданти върху очите на мишки. На гризачите са били разделени в три групи и са получавали различни менюта. На първите им давали грозде, на вторите храна с лутеин, природен пигмент, а на третите обикновена храна.
Лутеинът е също така ефективен, но гроздето се е оказало много по-добро за случая.

Ако загубата на зрение с възрастта е свързана с кумулативни окислителни процеси и антиоксидантите в гроздето са очевиден и приятен начин да запазим способностите на своите очи и в дълбока старост – това е още една причина да включваме в нашето меню повече грозде. Във всяка българска градина има поне няколко лози и асма, които дават грозде от август до края на есента.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized