Ориз с гъби по манастирски
Добави към моето меню
Ориз с гъби по манастирски
Лесна и вкусна рецепта с ориз и гъби, зимен вариант. Името идва от това, че рецептата дойде като идея от Манастирски гювеч
Продукти
2 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук
1 морков
400 г гъби печурки
2 с.л. олио
Смлян черен пипер и сол на вкус
2-3 стръка магданоз
2-3 стръка зелен лук (ако има)
Рецепта за Ориз по манастирски
• Кромид лука се нарязва на ситно, морковът се настъргва на едро ренде и се задушават в загрятото олио в дълбок тиган с капак или тенджера
• Добавят се гъбите нарязани на ситно, като се оставят настрани няколко по-хубави, които се нарязват на тънки филийки и се оставят настрани
• Добавяме нарязаните гъби към лука и оставяме да се задушат
• Добавяме предварително сварения ориз. Разбъркваме и овкусяваме със смлян черен пипер, сол, нарязан на ситно магданоз, зелен лук
• Разпределяме ориза в купичка и обръщаме в чиния
• Оставените гъби подреждаме в намаслен тиган с незалепващо покритие и ги запичаме от двете страни до готовност. Подреждаме отгоре върху ориза и поднасяме