Хапвайте зелена салата
Добави към моето меню
Всекидневната консумация на салата и зелени листни зеленчуци стимулира мозъка и дори може да допринесе за предпазване от деменция, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от американско изследване, предаде БТА.
Сред характерните симптоми на невродегенеративното заболяване, най-разпространената форма на която е болестта на Алцхаймер, са нарушенията в паметта и мисленето.
Зелената салата подмладява мозъка
Една зелана салата на обяд, овкусена с лимон и зехтин, подобрява мисленето
Известно е, че сред най-добрите за мозъка храни са мазните риби като сьомга и скумрия. Според авторите на настоящото изследване от Медицинския център на университета “Ръш” в Чикаго към списъка с полезни продукти могат да се прибавят маруля и други зелени листни зеленчуци като спанак и кейл.
В изследването си, обхванало 960 души, специалистите са установили, че редовната консумации на зелени листни зеленчуци – например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване.
Направените тестове са показали, че хората, които редовно слагат на трапезата си зелени листни зеленчуци, се справят по-добре със задачи за мислене и запаметяване в сравнение с хората, избягващи този тип храни.
Изследователите са установили, че показаните от любителите на салата резултати съответстват на тези на хора, които са с 11 години по-млади.
Специалистите приписват благоприятния ефект главно на съдържащия се в зелените листни зеленчуци витамин К, който особено ефективно противодейства на влошаването на когнитивните способности.
Новото изследване е поредното в подкрепа на идеята, че здравословното хранене играе ключова роля за подобряване на мозъчните функции и съответно за предпазване от деменция, отбелязват авторите му.
Съвет: Когато не може да намерите в магазина свежа зелена салата, (в големите вериги през зимата се предлага айсберг, рукола, бейби спанак, кейл и др) може да използвате замразен спанак или да си направите домашни кълнове.