Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословното хранене намалява риска от Паркинсон

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

– Болестта на Паркинсон е невродегенеративно разстройство, което засяга съществено моторната система на организма. Симптомите започват бавно и постепенно, понякога с едва забележим тремор, и с времето прерастват в скованост, проблеми с баланса и позата, загуба на автоматични движения, промяна в гласа и т.н.
– Здравословното хранене намалява с 46% риска от нелечимото заболяване на мозъка
– Яжте по-често риба за по-нисък риск от Паркинсон

На 11 април се отбелязва Световен ден за борба с болестта на Паркинсон – Обявен през 1997 г. от Световната здравна организация (СЗО). Годишнина от рождението на английския лекар Джеймс Паркинсон (1755 – 1824), който описва първи това заболяване през 1817 г. Отбелязва се от 1998 г.
Когато през есента на 2018 г. ми се наложи да ходя на изследвания в Александровска болница пред един от кабинетите чакахме заедно с дама на средна възраст, която бе болна от Паркинсон. Тя имаше нарушение в говора и в моториката, ръцете й трепериха… Не знам колко често се среща това заболяване, но то променя човек. Има теория, че това заболяване тръгва от стомаха. Затова потърсих как храненето може да помогне.
Паркинсон нарича заболяването “трепереща парализа”

riba mazna pix

Средиземноморската диета, богата на плодове, зеленчуци и риба, понижава риска от болест на Паркинсон, показва проучване.
Откритието, публикувано в European Journal of Neurology, подкрепя по-ранни проучвания, според които средиземноморският модел на хранене има ключова роля за предотвратяване на заболяването, което засяга над 6 милиона души от цял свят.

Все още не е ясно защо определени храни имат защитен ефект.
Според някои изследвания един от факторите за възникване на Паркинсонова болест е оксидативният стрес. Тъй като съдържат високи нива на антиоксиданти, консумацията на плодове, зеленчуци, риба и бобови варива спомага блокирането на вредното влияние на свободните радикали, увреждащи клетъчната мембрана, различни клетъчни протеини и функциите на митохондриите в клетката.

В настоящето проучване, изследователи от Университета на Токио оценяват хранителните навици на 249 наскоро диагностицирани пациенти с Паркинсон, и ги сравняват с тези на 368 здрави доброволци.
Експертите разделят участниците в три групи – спазващи „здравословен хранителен режим“, включващ пресни плодове, зеленчуци, риба, бобови растения, гъби водорасли; спазващи „западна диета“, с консумацията на повече червено и преработено месо и храни с високо съдържание на животински мазнини; консумиращи „леки ястия“.
Установява се, че последните два вида хранителен режим нямат защитен ефект срещу болест на Паркинсон.

Резултатите показват, че хората от първата група, които приемат най-много антиоксиданти с храната, имат значително по-нисък риск от развитие на заболяването, в сравнение с консумиращи най-малко здравословни храни.

riba pystyrva trout pix

Яжте по-често риба за по-нисък риск от Паркинсон

Зависимостта между консумацията на риба и функционалността на мозъка е известна отдавна. Наскоро обаче учени от университет в Швеция дообогатиха представата за тази връзка. Те доказват, че специфичен протеин, откриван в някои видове риба, има изразен профилактичен ефект срещу развитие на болестта на Паркинсон. Въпросният протеин е т.нар. парвалбумин – малък белтък, участващ в преноса на калций и междуклетъчната сигнализация. Хроничният дефицит на парвалбумин се асоциира с дегенеративни промени в мозъчните функции, водещи до когнитивни и други неврологични нарушения, включително до развитие на болестта на Паркинсон.
Учените доказват, че парвалбуминът пряко предпазва от развитие на Паркинсон. Болестта се асоциира с натрупване в мозъка на плаки от специфичен белтък – т.нар. алфа-синуклеин, известен и като Паркинсонов протеин. Парвалбуминът може да свързва молекулита на алфа-синуклеина. Така възпрепятства натрупването на Паркинсоновия протеин във вид на плака в мозъка, която да доведе до невродегенеративни нарушения. Като много богат източник на парвалбумин, някои видове риба се явяват удобно средство за превенция на тези нарушения и профилактика на Паркинсоновата болест.

Ползите от редовната консумация на риба и рибни продукти се асоциират основно с високото съдържание на ненаситени мастни киселини в тях – омега-3 и омега-6. Вече към тези полезни нутриенти се причислява и парвалбуминът.

riba salmon pix

Шаран, сьомга, треска и херинга се посочват като най-богатите на парвалбумин видове риба. Учените обаче отбелязват, че количествата от важния протеин, натрупвани в рибите, варират през различните периоди на годината. Счита се, че са най-високи в края на лятото, когато се отчита най-висока метаболитна активност и съответно засилено производство на парвалбумин у рибите.

Други невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Хънтингтън също се асоциират с натрупване на протеинови плаки в мозъка. Посочените данни окуражават учените да проучват по-дълбоко възможността консумацията на риба и полезните протеини в нея да се окажат природно превантивно средство и срещу развитието на тези коварни заболявания. Рискът от тях се повишава с възрастта, а удължаването продължителността на живота на човека естествено ще доведе до зачестяване случаите на тези заболявания в бъдеще.

Разработването на ефективни превантивни средства, толкова достъпни като правилното хранене, дава надежда, че тези негативни очаквания няма да се оправдаят.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории