Важно е не само какво ядем, но и как е приготвено
Добави към моето меню
Всяка хапка трябва да се сдъвква 33 пъти преди да се преглътне.
Важно е не само какво ядем, но и как е приготвено – Това е съветът на Проф. Димитър Таков.
През пролетта, както и през есента има по-активно изразени оплаквания, свързани с киселинно обусловените заболявания на горния отдел на храносмилателната система. Най-ярките примери за това са стомашната или дуоденалната язва (на дванадесетопръстника), гастрити и други.
Установено е, че 10% от населението в света някога (поне веднъж в живота си) страда от язва – обяснява в ефира на БНР – известният гастроентеролог проф. Димитър Таков – дългогодишен специалист в областта на киселинно обусловените заболявания на храносмилателната система, хепатологията и възпалителните чревни заболявания. Бил е ръководител на Катедрата по Гастроентерология и Ендоскопска хирургия във Военномедицинската академия, а в момента – консултант към клиниката и катедрата по гастроентерология.
Българската кухня е добра, но ние обичаме лютивичко, киселичко, мазничко. Със запържване. Понякога и количеството е доста…
Трябва да не забравяме, че храната не само е необходимост, тя е и удоволствие. Не трябва да бързаме, когато се храним. Всяка хапка трябва да се сдъвква 33 пъти преди да се преглътне.
За предпочитане е да ядем задушено, печено и варено.
При наличие на язва плодовата диета не е най-добрият избор.
Helicobacter pylori попада отвън, чрез инфекция. Хигиената и в този случай има важно значение.
За дуоденалната язва основен за причинител може да се смята Helicobacter pylori – при до 95% от случаите в лигавицата на пациентите се открива този микроорганизъм.
Освен Helicobacter pylori като агресивен фактор се определя и повишената киселинност в организма.
При по-възрастните хора влияят и някои лекарства, които директно увреждат стомашната лигавица.
Не можем да пренебрегнем и стреса.
Влияят също тютюнопушенето, кафето, черният чай, газираното и др.