Последни Рецепти
Последни Статии

Индонезийска кухня

Добавено в Любопитно, Наши гости

Добави към моето меню

Индонезийска кухня

Индонезия се състои от около 13 000 острова, който се простират от запад на изток по протежение на екватора. Кухнята е различна в отделните части и съчетава много различни влияния. При все това навсякъде тя се обединява около трите основни за региона продукта: риба, кокосов орех и чушки чили.
Основното хранене в Индонезия се поднася на обяд. Ястията се сервират върху бананови листа на масата, около която се събира семейството. По средата се слага оформен като висок конус сварен суперполиран ориз. Менюто обичайно включва супа, салата и основно ястие. То винаги се съпровожда от един или повече “самбал” – пасти от подправки, с които се овкусяват ястията. Храната се загребва задължително с дясната ръка.

За индонезийската вечер Ресторант Таланти отново имаше специални гости – г-жа Дина Мартина и г-н Праноуо от индонезийското посолство, които имаха за задача да дадат оценка на приготвеното от студентите меню. Те дадоха осем-девет от общо десет точки на следните ястия:

1. Супа „Рауон“
Soup-small

2. Предястие „Ми Горенг“
Starter

3. Основно „Телешки Ренданг“
main-course

4. Десерт „Писанг Горенг“
Dessert

Авторите на ястията от Индонезийската кухня. Отляво надясно: Теодор Тодоров, Бариш Уз (Турция), Мартинас Жимантас (Литва) и и Деян Армянов (не присъства на снимката) студенти в 3ти семестър на Кулинарна Академия HRC, които в момента завършват практиката си в учебен ресторант Таланти.
gotvachi

Рецепта за Ми Горенг
(приблизително за 4 порции)

За ваше улеснение рецептата е разделена на 5 подрецепти, в които се описва приготовлението на отделните й съставки.

1. Варени сушени китайски спагети с яйца (нудъли)

Продукти: 160 гр. сушени китайски спагети с яйца (нудъли); 40 гр. сол; 20 гр. олио

Приготвяне: Слагате водата на котлона, добавяте сол и оставяте да заври. След като заври, добавяте нудълите и ги варите според указанията на опаковката. Отцеждате нудълите от водата и им добавяте олио, за да не се залепят и изсъхнат.

2. Сос от сладък соев сос и сос от стриди

Продукти: 20гр. сос от стриди; 80гр. сладък соев сос; 200гр. шалот; 8 зелени люти чушлета; 30гр. чесън

Приготвяне: Блендирате шалота, зелените чушлета и чесъна, за да направите лютиво пюре. Запържвате го в тиган с малко повече олио и бъркате постоянно за да не загори, като добавяте соса от стриди и сладкия соев сос. Варите, докато сосът се сгъсти.

3. Мариновани морски дарове

Продукти: 80гр. бял винен оцет; 4гр. сусамово олио; 20гр. чесново олио; 20гр. шалот; 200гр. микс от морски дарове; сол и бял пипер на вкус;

Приготвяне: Нарязвате на ситно шалота, смесвате оцета и олиото. Добавяте сол и пипер и слагате микса от морски дарове да се маринова.

4. Бланширани зеленчуци

Продукти: 60гр.соеви кълнове; 60гр.китайско зеле

Приготвяне: Слагаме да заври вода. Като заври, слагаме зеленчуците във врящата вода за около 1 минута да омекнат. Изваждаме и ги поставяме в купа с лед и вода, за да спрем процеса на готвене. После ги отцеждаме.

5. Мариновани краставици и моркови

Продукти: 60гр. настъргани краставици; 60гр. настъргани моркови; 140гр. бял винен оцет; 80гр. захар; 60гр. вода; 4гр. карамфил; сол и бял пипер на вкус;

Приготвяне:
Смесвате оцета, водата, захарта, солта, пипера и карамфила. Слагате да заври сместа и след това заливате краставиците и морковите, за да се мариноват.

Сервиране: Сварените нудъли смесвате с бланшираните зеленчуци, добавяте соса, маринованите морски дарове и отстрани маринованите краставици и моркови. За декорация използвайте пържен шалот и ако желаете сервирайте със самбал (пюре от люти чушлета).

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории