Последни Рецепти
Последни Статии

Как да платим по-малка сметка за ток през лятото

Добавено в Дом & Семесйтво, Любопитно

Добави към моето меню

Съвети за разумно ползване на тока през лятото
Ефективната употреба на електроуредите може да предотврати евентуални повреди и да намали сметките за електроенергия. Това припомнят от пресцентъра на ЧЕЗ България.

С повишаването на температурите в разгара на лятото, потреблението на електроенергия традиционно се покачва, поради увеличената употреба на охладителни електроуреди.

През лятото в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. По-високата консумация води до нарастване на сметката за електроенергия, а покачването на товарите създава опасности за мрежата, тъй като може да доведе до претоварване и сривове в захранването.

energo
Как да платим по-малка сметка за ток през лятото

При покупката на електроуред е важно хората да обърнат внимание и на неговия енергиен клас. На практика, макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплащат благодарение на по-ниския разход на електроенергия.
В сезона на летните отпуски при по-дълго отсъствие от дома си изключете уредите от електрическите контакти. По този начин може да се намали излишният разход на ток, което освен, че води до намаляване на месечната сметка, позволява да се избегнат възможни повреди /летните гръмотевични бури могат да повредят електроуредите, ако са включени в мрежата и нямат мълниезащита/.
(това е практика от години, когато си тръгваме от вилата изключваме тока от ел табло. Когато няма да ни има в апартамента повече от седмица – изключвам електроуредите от контактите, освен хладилника)

energy-efficiency

Ето и още няколко съвета за разумно използване на електроенергията през лятото:
– Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате;
– Пуснете щорите през деня, за да предотвратите навлизането на топлина през прозорците;
– Осигурете добра изолация на прозорците. Те са причина за 10-25% от сметката за охлаждане;
– По възможност използвайте охладителни уреди с висок енергиен клас. Средствата, вложени в енергоспестяващи мерки се възстановяват за период от 1 до 5 години благодарение на по-ниската консумация на енергия;
– Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали разходите за подгряване на вода до 10%;
– При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде до 15%;
– Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за нейната работа;
– Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия;
– Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% завишаване на разхода на електроенергия;
– Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният в него лед повишава значително размера на разходите за ток /1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия/. Това се отнася и за фризера в който може да се е образувал много лед.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории