Какво трябва да ядат жените според възрастта си
Добави към моето меню
Какво да похапват жените според възрастта си
Балансираното хранене гарантира не само добро самочувствие, но също така пряко влияе на здравето, външния вид и работоспособността.
Заради физиологичните особености на двата пола техните режими на хранене се различават. Женският метаболизъм е средно с около 30% по-бавен от мъжкия.
Статистиката показва, че много жени се хранят неправилно. Приемат твърде много мазнини и захари за сметка на по-малко растителни и млечни продукти. Добре е в менюто да се включва млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти. Възрастта също е от значение за правилното хранене. Ето как трябва да се хранят жените в различните етапи от своя живот:
20-годишните На тази възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че е добре да се яде фаст фуд и да се забравя за здравословното хранене. По-добре се откажете и от тортите, тъй като до 30-ата година сладкото може да отслаби организма. Препоръчително е в храненето се включва риба и месо (без мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени и житни култури.
30-годишните След 30-те жените трябва да мислят за укрепване на костите, заради риска от остеопороза. Добре е да се ядат нискомаслени млечни продукти и сирене. Задължителни са плодовете и зеленчуците, както и пълнозърнестите продукти.
40-годишните На тази възраст се препоръчва пълното изключване от диетата на храни с висок гликемичен индекс като тортите. Не бива да се яде и пържено. На тази възраст метаболизмът вече започва да се забавя и навлиза в първи хормонален спад, затова е добре да се намали общият прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба, плодове, зеленчуци, масла, съдържащи мощни природни антиоксиданти.
50-годишните Това е възрастта на менопаузата, когато нивото на естрогена намалява. Метаболизмът се забавя още, костната маса намалява, а също и подвижността на ставите.
Диетата трябва да включва – пълнозърнести и млечни храни, плодове, а незаменими са продуктите с Омега мастни киселини и антиоксиданти, забавящи окисляването.
60+ След 60-ата година при жените рискът от наднормено тегло нараства, а с него и този от сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се борите не само с калориите, но и с холестерола. Препоръчва се замяната на почти всякакви животински мазнини с растителни.
Диетата трябва да включва плодове и зеленчуци, постно месо и риба.