Последни Рецепти
Последни Статии

Какво сирене купуваме

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Драстични нарушения при качеството на сирената в търговската мрежа От “Активни потребители” поискаха регулярни тестове за качеството на млечните продукти
Сирене, бяло краве саламурено сирене, е традиционен продукт в нашата кухня. Храна, която присъства всеки ден на трапезата ни. Продукт, който най-трудно се отказва от хора спрели млечни продукти в храненето си или по време на пост.
Има стандарт по който да се произвежда сирене у нас. Стандарт по БДС от 2010 г. за сиренето

Фактите май 2016 г.
: Асоциация “Активни потребители” установи нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки краве сирене. И шестте продукта са насипни. Четири от тях се реализират във веригата “Кауфланд” – “Дъга” (доставчик “Ипекс груп”), “Здравец” (доставчик “Сибила 2000”), “Старопланинско” (производител “Сирма Приста”) и “Тракия” (дистрибутор “Лъки 2003”). С необявени растителни мазнини е и собствената марка на “СВА Коме” – сирене СВА. Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на “Активни потребители”.

domashno sirene
домашно приготвено сирене
Как се прави домашно сирене
Драстични нарушения при качеството на сирената в търговската мрежа

“Сирената са взети от търговската мрежа през април и са изследвани в акредитирана лаборатория. И в шестте проби наличието на немлечни мазнини не е обявено. Имаме запазени резервни проби, така че, ако някой оспорва резултатите от теста, може да ги изпратим за повторно изследване в чужбина”, уточни Николов.
36 марки краве сирене, предварително опаковани или насипни, предлагани в търговската мрежа през април, са изпитани по критериите
– водно съдържание,;
– съдържание на протеини и степен на зрялост;
– сол и калций;
– съдържание на мазнини;
– съдържание на немлечни мазнини.
Тестът показва, че при повече от половината продукти липсва напълно или част от задължителната хранителна информация, а при насипните сирена това е масово.
Най-големият проблем е влагането на немлечни мазнини, най-често растителни. Това е установено при 6 марки.
26 марки са били с недостатъчна степен на зрялост.
Мазнините са 44% от сухото вещество по БДС. Под 39,6% мазнини от сухото вещества имат 4 марки. При три марки се наблюдава над 60% съдържание на мазнини от сухото вещество. И при трите са добавяни немлечни мазнини.
При протеин под 12% има съмнение за фалшификации – 5 марки, от които 4 са с влагане на немлечни заместители, посочи Богомил Николов от асоциация “Активни потребители”.
Няма марки, в които количеството на солта да е надхвърлено. Няма и намерени антибиотици, сочат резултатите.
Тревожно е, че 9 от 36 марки са подправяни, заяви Сергей Иванов – управител на Центъра по биология на храните:
Има още други три марки, за които ние сме почти сигурни, че са направени от сухо мляко. Те се характеризират с високо водно съдържание и с ниска масленост. От останалите 27 марки имаме подозрение, че се прилагат някои нови подходи за измама, единият с добавянето на ензим, който, образно казано, уврежда казеина в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене. За съжаление, на този етап има метод, неприложим в България все още, за откриването и влагането на този ензим. Това, което можем да кажем е, че имаме поне десетина марки, сред които има доста повишено, над 60% водно съдържание и леко понижение на общия протеин и мазнини, които не подозираме, че това са точно такива марки.

Проблеми с качеството на сиренето са констатирани при продукти с цена под 8 лева, но високата цена на сиренето не е гаранция за качество.
sirene magazin
сирене в магазина. Високаката цена не е достатъчна гаранция, че купуваме “истинско” сирене

БАБХ трябва да започне да провежда регулярни тестове с участието на заинтересованите страни. Това означава тестовете, които са предложени от производители, а защо не и представители на потребители или на медии, които да бъдат свидетели на провеждането на тези проверки и да посочват кои продукти, смятайки ги за съмнителни, да бъдат, съответно, закупени и изпитани. От търговската мрежа, а не от производствените предприятия. Много често контролът се осъществява в производствените предприятия и не установява нищо, а след това ние отиваме в магазина и в продуктите се намират други неща.

Резулатите от проверката ще бъдат представени в Комисията за защита на конкуренцията. Негативните публикациите в чуждестранната преса, освен че вредят на производителите, ще направят името на страната ни нарицателно за ниско качество.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории