Последни Рецепти
Последни Статии

Капучино

Добавено в Напитки

Добави към моето меню

Капучино
приготвянето на капучино е изкуство, а пиенето му е наслада.

Млякото с кафе няма нищо общо с капучиното. Истинската, оригиналната рецепта на приготовление се пази в Националния институт за еспресо в Милано.

С помощта на десетки тестове той изготви каталог от железни правила, без чието строго съблюдаване направата на капучино е невъзможна. По подобен начин през 1999г. в Института беше регламентирано и приготвянето на кафето. Основните елементи за доброто капучино са спазването на точно определени съставки, наличието на висококачествена машина и присъствието на способен барман.

Противно на схващанията на голяма част от любителите на капучиното, за неговата направа са необходими истински „ръчни” способности от страна на онзи, който го приготвя. В Италия съществуват 2000 бармана, които са получили сертификати в това отношение. Те са им издадени от Института за еспресо след изкарани специални курсове.

Разбира се, добрата техника трябва да бъде поставена в услуга на отлични съставки, съчетани в строго определено съотношение. 25 милилитра еспресо се смесват със 125 милилитра мляко, от което трябва да излиза пара. Излишно е да се припомня, че кафето трябва да е от най-добро качество. Ако видите в бара картонени опаковки от консервирано мляко, излезте веднага. Млякото трябва да е прясно и да е краве. Съдържанието на протеини трябва да е минимум 3,2 %, а това на мазнините – максимум 3,5 %.

Освен това формираната смес между млякото и кафето трябва да е еднородна и компактна. Не трябва в никакъв случай да има фиксирана граница между млякото и пяната отгоре. Не трябва да присъстват нито мехурчета, нито каквито и да е дупчици в сместа. За тази цел млякото никога не се оставя да заври. То трябва „да се бухне”, докато е студено, в стоманен съд, голям точно колкото количеството капучино, което ще бъде приготвено. Ако е за една чаша, то и съдът трябва да побира точно толкова течност.

Температурата за приготвянето на млякото не трябва да надвишава 55-65 градуса. В противен случай по-добре е да се хвърли, тъй като вкусът се разваля напълно. Никога не се затопля мляко, останало от предишно капучино. От значение е обаче и формата на чашата. Тя трябва да е класическа и да благоприятства перфектната „прегръдка” между млякото и кафето. В чашата винаги се слага първо кафето, а после млякото.

За направата на истинското капучино освен това са необходими любов, страст и техника от страна на приготовляващия.

25.09.2007

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории