Картофен огретен
Добави към моето меню
Огретен с редени картофи и сирене
Сигурно и вие сте се заглеждали по картофения огретен, който се предлага на топла витрина в големите магазини. Това си е вкусно, калорично, зимно ястие с картофи и сирена. И се приготвя много лесно. Това е един икономичен вариант
Продукти:
1 кг картофи
2 яйца
100 мл сметана
200 г сирене (моцарела)
50 г кашкавал
Смлян черен пипер на вкус
1 щипка чубрица
2 с.л. олио
Начин на приготвяне
• Картофите се измиват и се слагат да се сварят до момента в който вилица да влиза трудно в тях. След което се охлаждат. Ако сте сигурни в произхода на картофите не ги белете (полезните вещества се съдържат там). Нарежете ги на тънки кръгчета
• Тава с диаметър 26-28 см диаметър се намазва с олио. Реди се ред картофи и се покрива с ред нарязано на тънко сирене – ползвах домашно сирене, което се реже подобно на моцарела – или натрошено. Отгоре се реди още ред картофени кръгчета
• Яйцата се разбиват с вилица, добавя се сметаната, малко натрошено сирене и се заливат картофите.
• Пекат се около 20 мин на средна фурна на 200 градуса. Поръсват се обилно с настърган кашкавал и се запичат до готовност
• Поднасят се като основно ястие със зелена салата, тъй като това е зимно ястие може с туршия или кисели краставички