Кейк с моркови
Добави към моето меню
Кейк с моркови
време за приготвяне 20 мин
време за печене около 40 мин
Вкусно, много вкусно … кейк с моркови, направен веднъж, опита за снимка е при второто правене на рецептата в една седмица – беше закуска в събота с прясно мляко.
Продукти:
125 г краве масло
110 г захар (може кафява, а може ½ кафява и ½ бяла)
3 яйца
180 г брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
2 с.л. прясно мляко
200 г моркови
40 г орехи
80 г стафиди
1 ч.л. канела
Настъргана кора от 1 портокал
Рецепта за кейк с моркови
• Настържете морковите на ситно ренде
• Стафидите залейте с малко гореща вода, докато приготвяте сместа, за няколко минути и добавете към тях настърганата кора от портокал
• Разбийте яйцата със захарта до крем
• Добавете кравето масло, пресятото с бакпулвера и канелата брашно и разбъркайте
• Добавете прясното мляко, стафидите, портокаловата кора и морковите, разбъркайте (ако сместа не е гъста добавете още 2-3 с.л. брашно – сместа трябва да е по-гъста от кексова за да не паднат морковте при печенето към дъното на сместа.)
• Добавете към сместа и смлените орехи
• Изсипете във форма за печене. Пече се до готовност на средна фурна на 190 градуса
Забележки: Морковите настържете на ситно ренде, може да ги прецедите и през марля
Смлените орехи добавят една характерна орехова особеност на тестото
Стафидите са им нужни няколко минути залети с вода колкото да ги покрие, т.к. добавям и водата, която е останала в чашата накрая добавям още 2-3 с.л. брашно
Ако искате може да направите глазура от шоколада, така ще има още по-празничн вид