Кнедли – любимото ястие на Моцарт
Добави към моето меню
Кнедли от черен дроб със зеле – любимото ястие на Моцарт
500 г свински черен дроб,
500 г бяло зеле
250 г хляб
2 яйца
500 г брашно
малко галета
50 г масло
сол, черен и червен пипер
Черният дроб се нарязва ситно и се задушава. Хлябът се накисва в студена вода и след това се изстисква. Яйцата се разбиват на пяна и към тях се прибавят черният дроб, хлябът и брашното плюс сол и черен пипер. Измесва се тесто, от което се оформят малки кръгли кнедли.
Варят се в подсолена вода около 20 мин. Отцеждат се и се овалват в препечена галета.
След това се заливат с разтопено краве масло.
Зелето се нарязва на ситно, задушава се с червен пипер и се сервира като гарнитура.
Моцарт обядвал в “Санкт Петер”
Кнедли от черен дроб със зеле – любимото ястие на гения
Ресторантът, в който Моцарт и семейството му обядвали често, все още съществува в Залцбург. Нарича се “Щифтскелер Санкт Петер”. Сводовете и чупките в стените му създават усещане за пещера, а атмосферата лъха на древна история. “Батко вечеряше в “Санкт Петер”, където композираше музика”, пише в дневника си на 28 октомври 1783 г. Ненерл, сестрата на гения. Заведението е прочуто и с това, че е сред най-старите в Европа. В далечната 803 г. бенедиктински монаси го създават в сградата на абатството.
Австрийците, прочути и с това, че са луди по месните ястия, напоследък тиражират всякакви кулинарни книги. Те разказват как най-култовите им деликатеси се сервират както в епохата на Моцарт. Затова в любимата някога изба на композитора, в чието меню фигурират подобни ястия, трябва да си направиш резервация, ако искаш да ги опиташ. Музикантите – в костюми и перуки от тогавашния век – пеят арии от репертоара на Моцарт. Този месец в “Санкт Петер” хит са пуешките гърди с ориз и зеленчуци, полети със сос от магданоз. Всичко е приготвено по рецепти от ХVII и ХVIII век. Сред другите специалитети са супа с вино, канела и лимон, печен петел със сос от градински чай, а за десерт – парфе с мед. Разбира се, има избор и за вегетарианците. Кнедлите от грис и магданозената яхния са сред най-вкусните предложения.
Очевидно е, че “треската Моцарт”, завладяла Австрия за 250-годишнината от рождението му, не е подминала и кулинарното изкуство. Последните 6 месеца са публикувани 5 кулинарни книги от ХVIII век. Те съдържат и рецепти, и информация за хранителните навици и анекдоти, свързани с епохата. Шоколадовите бонбони “Моцарт” отдавна са хит по света. А любимото ястие на великия музикант – кнедли от черен дроб със зеле, може да бъде опитано в кафенето на къщата музей. Или в кафенето “Щайгер”, любимо на самия композитор – в центъра на Залцбург е сред първите, в което сервират през 1753 г. “екзотичните” кафе, какао и чай.