Последни Рецепти
Последни Статии

Кога да пием витамини

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Витамини и витаминните препарати са едни от най-рекламираните препарати. Счита се, че техния прием оказва благоприятно въздействие върху здравето на човек. Но ето какво каза главния лекар на детската клиника във Филаделфия Пол Офит в публикация в „New York Times“, която опровергава създаденото мнение за препаратите с витамини. Според него, в последно време учените често правят паралел между приема на витаминни препарати и влошаване на здравето на пациентите.

vitamini hapcheta

Витамините са необходими за нормалното функциониране на организма, но техния излишък може да повлияе сериозно на имунната система. Витаминните комплекси могат да повлияят на риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове, което води и до проблеми.
Според д-р Офит, човек трябва да получава необходимите за организма вещества чрез храна с голямо съдържание на плодове и зеленчуци, а не чрез добавки. Приемът на витамини е оправдан само когато не може да бъде осъществен с консумираната храна. Само тогава може да се приемат витаминни добавки, но трябва да се прави внимателно и с лекарски контрол, като се приеме оптималната дозировка.

От лични наблюдения и опит има няколко момента, когато трябва да помислим за прием на витамини
Кога да пием витамини
– В началото на пролетта, когато вече няма почти зеленчуци и плодове, период в който се говори за авитаминоза
– При прием на лекарства – някои лекарства се приемат в комбинация с витамини
– При заболяване – по предписание на лекуващия лекар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории