Последни Рецепти
Последни Статии

Консервите в началото на пролетта

Добавено в Готварски техники, Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Консервите в началото на пролетта

През лятото и есента всяка домакиня приготвя домашни консерви – компоти, сладка, сиропи, лютеница и кьополу, печени чушки, различни апетитки, туршии, кисели краставички, кисело зеле.
През зимата те са незаменим източник на витамини и допълват менюто ни. В началото на пролетта е редно да направим основно подреждане на мазето и да видим какво е останало от тях. Хубаво е когато се приготвят домашни консерви да се слагат етикети – какво е и кога е направено, в краен случай върху капачката с остър предмет напишете годината.

туршия

Киселото зеле, ако стигне до март, е хубаво да се извади от кацата и може да се подреди в буркани, които да се заварят 10 мин за да стегнат капачките.
Кои буркани да оставим? Трябва да помним, че от 5 до 10% от витамините на консервите се губят след една година съхранение.
Изхвърлете консервите, ако забележите:
– Подут капак на буркана или консервната кутия
– Плесен по буркана или капачката отвътре
– Необичайна, сивкава, мътна марината и дъх на продуктите
– Нарушен външен вид на консервирания продукт – размекнат, побелял, лесно разпадащ се, мухлясал.
Колкото и да уважаваме нашия труд и този на близките си, е по-добре да освободим бурканите от съдържанието им, което може да се окаже опасно за нашето съдържание, заради това, че консервата се е развалила.
И да планираме по-добре какво и как ще приготвим. И да не пропускаме да ги включваме в менюто си през зимата.

Идея е, за тези, които приготвят домашна ракия, да не изхвърлят старите компоти и сладка, а да ги добавят при приготвянето на домашната ракия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории