Козуначета
Добави към моето меню
Козуначета
Рецепта споделена от Петя Андреева
Продукти
250 мл прясно мляко,
1 с.л. мед,
1 щипка сол,
1/4 ч.ч. топла вода,
21 г суха мая (д-р Йоткер),
125 г краве масло (с повече става още по-добре),
8 яйца,
170 г захар,
100 г стафиди,
брашно – около 1 кг.
Рецепта за козуначета
• В малка тенджерка на котлона се смесват прясното мляко, медът, солта, 1 ч.л. масло и когато сместа заври, към нея се прибавя 3/4 ч.ч брашно. Изсипва се наведнъж и се бърка усилено. Получава се тесто на бучки. Оставя се да се охлади до толкова, че когато го пипнете с пръст, трябва да ви е приятно топло, но не и горещо.
• Отделно маята се разтваря в топлата вода с 1 с.л. захар и се прибавя към вече охладеното парено тесто.
• Завива се с кърпа и се оставя за 10 мин да почине. Не очаквайте да се надуе.
• През това време се отделят белтъците и жълтъците и се разбиват. Белтъците с половината от захарта, жълтъците – с останалата половина. Жълтъчната смес се прибавя към белтъчната като се разбива на бавни обороти.
• Към тази смес се прибавя тестото със закваската, половината от разтопеното масло, тук е моментът и ако желаете да добавите лимонова кора или някаква друга есенция.
• Тестото се меси бавно и от време на време се мажат ръцете с останалото масло. Няма нужда да се бие в масата, само трябва да месите бавно и с обич.
• След омесването тестото се оформя на топка, маже се с мазнина, за да не образува коричка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло. Ако нямате време да чакате два часа да удвои обема си, можете да го сложите във включена на 50 градуса фурна. Аз винаги така правя козунаци и пити.
• След това тестото се премесва отново, добавят се стафидите, оформя се в желаните варианти, поставя се в намазнени тави, желателно е да са дълбоки и се оставя отново да втасва. Докато отново увеличи обема си.
• Преди печене тестото се маже с цяло разбито яйце и се поръсва със захар или мак. Внимавайте да не поръсите с много захар, сладкото тесто тежи и трудно се изпича. Пече се на 170 градуса около 15 мин и след това градусите се увеличават на 200. Успех и добър апетит!
Благодаря ви! Такива коментари ме вдъхновяват да правя най-различни вкусотии Споделям рецептата: