Майсторският козунак се къса на конци
Добави към моето меню
Да се направи козунак е свещенодействие и ритуал
Брашното се замесва рано сутринта в събота. Яденето може да започне чак в неделя, след Възкресение
Майсторският козунак е бухнал като хубава жена, казват познавачите и в двете области:) Днес миризмата на козунаци ефирно се носи навсякъде. Тя се проточва от селски къщи, баничарски цехове, градски апартаменти и дори виенски сладкарници. Идва Великден и този благороден продукт се превръща в постоянно присъствие във всеки ден. Народът забравя диети и наднормено тегло, за да хапне поне едно парче от божествения сладкиш. За здраве и добър живот.
Да се прави козунак не е просто занимание, а свещенодействие и ритуал. Това не е работа за всеки, твърдят познавачите на теорията и технологията. А и в днешно време малцина се хващат, показва практиката. Магазинът е най-доброто място, откъдето може да се осигури продуктът. Вярно, струва пари, но не се лее пот. Защото правенето на истински козунак е тежък физически труд, трябват време и познание.
Козунак по виенски
Необходими продукти за козунака са:
1 кг бяло брашно,
1 ч.л. сол
50 г мая
250 г захар
80 г масло
80 мл олио
5 яйца
250 мл прясно мляко
ванилия и лимон
Маята се разбива предварително с малко брашно и прясно мляко. Най-добре е да изчакате около 20 минути, за да набухне.
Всички други продукти се затоплят предварително и се смесват с маята. Сместта се меси продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. Тестото втасва за 60 минути и нито секунда повече. После се оформя като козунаци в предпочитаната форма и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.
По желание можете да добавите ядки, кандирани плодове, локум, стафиди, парченца шоколад
Класическа рецепта за козунак
Тестото се бие 100 пъти в земята
Това е рецептата за козунак, на една баба, така както го е правила през годините и никога не я променя.
Необходими продукти за козунака са:
На килограм брашно
5 яйца
200 г мазнина по избор
300 г захар
200 г прясно мляко
ванилия
и разбира се, мая.
Започва месенето, което е дълго и трудно като родната икономическа реформа. Както реформата бие народа, така се бие и тестото. На пода се слага найлон и замесеното брашно се удря с всичка сила в земята най-малко сто пъти. Без жал и угризения. Иначе нищо няма да стане. На село маята е кът, казва бабата, а тя е най-важното нещо. Обърка ли се, не чакай хубави козунаци. Плакала съм като дете, когато съм провалила козунака, спомня си баба . Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.
Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно – поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.
Цуреки е гръцкият хляб за празника
Традиционният великденски хляб в Гърция се нарича цуреки. Той се приготвя винаги на Велики петък. В средата на хляба се поставя червено яйце, което символизира кръвта на Христос.
За приготвянето на хляба са необходими: 2,5 кг брашно, 1 с. л. сол, 4 пак. мая, разтворени в топла вода, 10 яйца, разбити със захар, 2 пак. масло, разтопени в мляко, 1 ч. л. бахар, 1 ч. л. анасон, 3 жълтъка, 1/3 ч. ч. сусам, 5 твърдо сварени червени яйца. Бахарът и анасонът се варят във вода. Брашното и солта се поставят в голяма купа, като в средата се прави кладенче. Там се изсипват жълтъците и останалите яйца, разбити предварително със захар и мляко. Прибавя се разтопеното масло, бахарът и анасонът и тогава всичко се размесва с ръце. Тестото се меси, докато стане меко. Готовото тесто се поставя в тава и отгоре се намазва с масло. Оставя се да втаса на топло. Преди да се изпече, от тестото се правят малки кръгли хлебчета, като в средата се поставят боядисаните яйца. Отгоре се намазват с жълтък и се поръсват със сусам. Хлябът се пече около 45 минути при температура 350 градуса.
Панетоне – коледният козунак на италианците. И не само за Коледа, а и за Великден
Доскоро този типично италиански тестен продукт беше символ на традиционната коледна трапеза в Италия. Днес сладкишът прави истинска “международна кариера”, желан е навсякъде по света – от Холивуд до снобски купони във всяка точка на земното кълбо и в нашето Метро го има.
Съответно и самото панетоне се променя – многото стафиди и захаросани плодове, представляващи истинска калорична бомба, днес се предлагат в най-различен вид, включително в “авторски”, така да се каже “бутикови” варианти…
Козунака, който се приготвя в Италия за Великден се нарича Colomba pasquale, Colomba pasquale classica… Панетоне се прави за Коледа и има кръгла, висока форма.Коломбата е великденски козунак и има форма на гълъб, думата означава това
Италианското панетоне е послужило и на науката… В научните теории наТомпсън се твърди, че в атомния модел електроните са пръснати в положителната материя във вътрешността на една сфера подобно на стафидите в едно панетоне :)) като физик, мога да ви кажа, че това не го пише в учбниците, но сравнението е толкова точно и апетитно:)
От векове обаче си остава неразгадан произхода на самата дума “панетоне” именно с нея са свързани и легендите. Според едни думата е ломбардска и средновековна, а според други – ренесансова. Някой защитават тезата , че “панетоне” е произлязъл от дума означаващ “малък хляб”. Други твърдят, че означава “Хлябът на Тони”, точно като се разказва в легендите за раждането на вкусния сладкиш.
А най-разпространените легенди по този повод са две: според първата благородник и аристократ на име Антонио се влюбил в дъщерята на обикновен пекар. За да спечели сърцето й, се представил за хлебар, който иска да опече във фурната им омесения от него сладък хляб. И така влюбеният аристократ, вдъхновен от Амур. съблазнил любимата си с уникалния сладкиш, наричан оттогава “хляба на Тони”. Романтична история, тъкмо като за италианци…
Другата легенда е по-прозаична: разказва за терзанията на готвачите в двора на миланския владетел Лодовико Моро. В кухнята работело и едно момче на име Тони, което миело чиниите. Когато за тържествено пиршество главният готвач се провалил с омесването на хляба, Тони спасил положението: замесил наново тестото, като прибавил три шепи стафиди -просто, но гениално решение. И дворът бил във възторг от новия хляб – “хляба на Тони”.
С развитието на пазара през XVIII в. тръстиковата захар е заменена със захар от цвекло – много по-добра за производството на сладкиши. Професионалните сладкари са във вихъра си, панетонето – в пълен разцвет.
А ето какво се съдържа в 100 г от вкусния козунак: общо 334 калории. Сметката включва още 6,4 г протеини, 10,7 г липиди, 149 мг калций, 130 мг фосфор и още много вещества, които подреждат панетонето в колонката на пълноценните храни.
Масло, яйца и разбира се, съставката X – “маята майка”, която придава специфичния аромат и кара сладкиша да “бухне” (понякога след втасването тестото увеличава обема си повече от 4 пъти).
Хубавото тесто след изпичането се познава по това, че е “на конци”, твърдят майсторите.
“Между производителите на панетоне съществува негласен пакт на солидарност – ако случайно, не дай боже, някой има лошия късмет цикълът на втасване на маята да не се получи, конкурентите му дават от своята, за да не се прекъсне веригата” – разказва Орио Бандзати, директор на фирмата “Трите Марии”. Между другото тази фирма е много стара, свързана е с благотворителната дейност на четири (макар че се нарича “Трите Марии”) Марии – през XVIII в. те печели хляб за бедните, които го получавали срещу жетони. Затова тази фурна и до днес е свято място за миланците, затова и наследниците на фирмата са запазили всичко в автентичния му вид, единствената промяна е, че са превърнали пекарната в уютна сладкарница.
Иначе производството на панетоне сега е напълно механизирано, въпреки че се изпълнява все същата стара рецепта. Фантазията на сладкарите днес е прибавила към традиционния “хляб на Тони” още и захаросани плодове, цели бадеми и захарна или шоколадова глазура.
Има и различни по грамаж козунаци – от малка опаковка за една порция минипанетоне до гигантски размери – 10-килограмово панетоне.
april 18 2005
mnogo iako e tozi kozynak.
ще пробвам рецептата на баба
6te go probvam
Само едно ме притеснява, никъде не става ясно, трябва ли да се остави да почине тестото, трябва ли да втасва? В първата рецепта, ясно, ама в бабината?
ve4e go probvahme…mmm…strahoten e!
6te probvam recepta
a mojeli da se pe4e v pekarna za hlqb
6te probvam
МОЖЕ ЛИ НЙАКОИ ДА МИ КАЖЕ ДАЛИ КОЗУНАКА ПО ВИЕНСКИ СЕ КЪСА НА КОНЦИ ПОНЕЖЕ ВТОРАТА РЕЦЕПТА НИАМА ИНСТРУКЦИИ ЗА ЗАБЪРКВАНЕТО НА ТЕСТОТО
изглежда вкусно
Всяка година си замесвам…..няма нищо по хубаво от домашно приготвения козунак..и отгоре задължително обелени бадемови ядки и малко захар….страхотно е!
бих искала да го опитам
bravo sian4e,i az sam na tova mnenie ,pozdravi na bobi i veseli praznitsi:))))))
да не забравиш и стафидииии,Мамоооо!!! :о)
тази година и аз ще направя макар че са голяма играчко но пък си заслужава.
bravo,da pratish po edno par4e i na nas :)))
ами един цял ще ви пратя с две яйчица………. хи – хи
ste go probvame.
the I as sam na tova mnenie no nie obi4ame pove4e polata s mnogo 6okolad.
мн вкусно
Мисля да пробвам, пък да видим какво ще излезе!
от толкова шумотевица за великден се запалих и ас да меса козунаци.почвам и после ще ви почерпя!
от толкова шумотевица за великден се запалих и ас да меса козунаци.почвам и после ще ви почерпя!
благодаря ще го пробвам.
zdravei/az sa6to si pravia dom. vsiaka godina.No sega 6te opitam tazi recepta.Izglejda vkysen I lesen…
мисля да пробам какво ще стане ще видим.
и аз мисля да го пробвам, като го направиш
6e se probvam I az, dano uspeq……
6e se probvam I az, dano uspeq……
6te probvam
6te probvam
пробвай се, скъпа-със сигурност ще успееш! и да не ни забравиш за дегустацията….:)))
пробвай се, скъпа-със сигурност ще успееш! и да не ни забравиш за дегустацията….:)))
и аз бих опитала от козунака.
много хубави рецепти.
много хубави рецепти.
кой ще даде най вярната рецепта за козунак?
кой ще даде най вярната рецепта за козунак?
ти:))))
az opitax po tazi recepta the napravia kozynak I moga the kaja 4e stana prevasxoden receptata e syper