Козунака на баба
Добави към моето меню
От времето когато правехме козунаци с баба – знам, че най-важното е тестото добре да втаса и да се опече, за да добие онзи ароматен вид препечена захарна коричка, дето след това цяла година да мирише на Великден.
Рецептата е проста:) като при всички неща обаче желанието и любовта към хората за които мислите е магията, с която ще направите козунака
4-5 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 чаша мазнина (олио, мас)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко и толкова вода
мая, кибритена кутийка
За плънката
в зависимост от предпочитанията
орехи
бадеми
стафиди
сушени плодове
портокалово и лимонови корички
сладко за рулото
канела
Тези продукти се смесват добре със затопленото мляко и водата и се слага маята – едно стандартно кубче.
Брашното е около 1,5кг, докато се получи меко тесто
Меси се много добре, докато почне да пука и прави мехурчета, никак не е лесно да се меси козунак, по-добре е от фитнес дори. Загъвате тестото с кърпа и го оставяте да втаса. Обема се увеличава около 3пъти.
Хубаво е да премеси още веднъж и да се направи във формите в която ще се пече. И пак втасва около 2 часа.
Аз разточвам ленти в които слагам орехи и стафиди, малко канела и ги увивам и след това по три ги сплитам на плитка.
Отгоре се маже с разбито яйце и 1 с.л олио и се посипва със захар.
За рулото мажа с мармалад, орехи и малко канела – него го посипвам със сусам и маково семе.
Много зависи от формата в която ще се пече.
Тази година направих във форма за кекс и се получи много ефектен венец висок 15см в средата на която поставихме букет лалета.
Ако формата не е висока тестото ще заеме тавата и няма да се вдигне ефектно на височина.
Пекат се около 40-45min при 200градуса, като задължително се пробва дали се е опекъл с клечка за зъби, защото може да се получи хубава препечена кора и клисав козунак.
Alo, mi bra6no nqma li
da- ima, ima, ama po-nadolu, qsno- 1.5kg ;).
Това са трудолюбивите деца от Детския център от гр. Златарица
oo nqkoi shte mesi kozunak mai 😀
I az pochwam sega, idwaite utre kato hapnete da si merim kozunacite :))))