Крем „Дипломат”
Добави към моето меню
Крем „Дипломат”
рецепта споделена от иван пейчев
Продукти:
1 л. прясно мляко,
6 яйца,
1 ч.ч. захар,
4 с.л. брашно,
30 г желатин,
2-3 с.л. какао,
1с.л. ром /коняк/ или 2-3 ванилии,
1/2ч.ч.счукани орехи и стафиди.
Рецепта за крем Дипломат“
• Накисваме желатина в студена вода, според инструкцията на пакетчето и го разтопяваме на водна баня.
• Разбиваме жълтъците със захарта и брашното и постепенно прибавяме свареното мляко /може да използвате готово от кутия/.
• Добавяме вече разтворения желатин и варим сместа на водна баня около 35 мин., докато се сгъсти като бъркаме непрекъснато.
• Сваляме от огъня и охлаждаме.
• Разбиваме белтъците на сняг и постепенно ги сипваме към охладения жълт крем, като внимателно разбъркваме с лъжица.
• Прибавяме рома/ коняка/ и счуканите орехи.
• Разделяме крема на две части – в едната прибавяме какаото, а в другата можем да прибавим малко стафиди /по желание/.
• Изсипваме във форма отначало жълтия крем, а след това кафявия и го оставяме да се желира в хладилника – 12часа