Джанки
Добави към моето меню
Зелени сливи или Джанки
непретенциозен плод, който расте (почти) във всяка градина. Пролетта започва с разцъфтелите в бяло дръвчета, след това идват още зелените кумбули, които са спомен от детството и днес още като минаваме край някое дръче се усмихваме на спомените. След това джанките узряват, гамата на цветовете е от жълто до тъночервени. Всяка българска градина си има поне по едно дърво, което разжда едри и сладки джанки. Плодовете са заоблени, плодовото месо е меко, плътно, леко кисело и сочно.
Хранителен състав на сливите
100 г съдържат 46 калории. Това ги прави продукт подходящ за включване в лятна диета, може да се направи и разтоварващ ден.
Сливите са не само вкусни и освежаващи, но и добър източник на енергия, с диуретично и слабително действие. Те са сравнително бедни на витамин С, но пък съдържат достатъчно витамин А, В4, В9 и К. Добър източник на калий, а също така и на калций, магнезий и фосфор.
Как да избераме сливи
Когато избирате сливи, внимавайте те да бъдат достатъчно твърди, свежи и без наранявания по повърхността им. Съхранявайте ги в хладилник или на прохладно ясто до няколко дена.
Джанки и кулинария
В суров вид хрупкавите и сочни джанки са чудесно освежаващо средство и зареждат с енергия.
Могат да се добавят в разли летни рецепти, като добавки към ястия с бакла, зелен боб, могат да се добавят като подкисляващо към различни супи и яхнии.
Може да приготвите летен компот или нектар с джанки, добре се съчетават с вишни и кайсии.
На страницата във Фейбсик зададохме въпроса
Какво приготвяте от този вкусен плод
– туршия
– компот
– нектар
– сладко
– домашна ракия (рецептата как се прави домашна сливова ракия се предава във всяко семейство като традиция)
Домашен нектар от джанки се приготвя като се сваряват и след това се прецеждат през гевгир. Може да се сложи в буркани и да се стерилизра за зимата
Компот от джанки се приготвя като хубави плодове се подредят до средата на буркана, добави се 4-5 с.л. захар и се сварят за 10 мин
Рецепта за туршия с джанки
рецепта Mirela Vassileva
В буркан (от компот или лютеница) се нареждат 1/3 скилидки чесън (млад, който скоро е направил глави), 1/3 джанки (зелени, хрупкави); 1/3 люти чушки. Марината: 3 части оцет, една част вода. На 1 компотен буркан се сипва една супена лъжица сол (на един от лютеница 1 ч.л. сол). Напълва се буркана с марината и най отгоре на венче се слага 1 стръкче копър (с дръжката). Бурканите се държат на тъмно и хладно. Изпива много ракия през зимата (а и през лятото). Моите вече станаха и вчера успешно ги дегустирахме с приярели