Див чесън
Добави към моето меню
Дивият чесън Allium ursinum L. има много имена: Левурда (мечи лук), див лук, сибирски лук, горски чесън, магьоснически лук, цигански лук и т. н.
Растението левурда (още див чесън) не трябва да се пренебрегва, то е дар от природата. Листните зеленчуци – коприва, спанак, лапад, киселец, тученица (да, същият този бурен е и храна),глухарче – е хубаво да присъстват в менюто ни.
Латинското име на левурдата е Allium ursinum. Ursus от латински означава мечка и на територията на Европа и Азия именно левурдата е първата храна на кафявите мечки след зимния им сън. Листата им наподобяват тези на момината сълза, затова преди да консумирате, убедете се, че сте набрали именно левурда, а не отровната момина сълза. Ще ги отличите заради лекия аромат на чесън, който се носи от прясно откъснатото листо, а като цъфнат, е невъзможно да ги объркате.
През столетията левурдата е била позната като ядлива и военноначалниците са нареждали на войниците да я ядат по време на военните походи като пълноценна, достъпна храна, която ги предпазва от възпаления и стомашно-чревни проблеми на бойното поле. Фермерите също са познавали растението и то е било сред първата прясна зелена храна за добитъка, когато целта е била по-богат млеконадой.
Днес тя е чест гост на гурме кухнята под формата на сос песто или разнообразни дипове. Отличава се с лек аромат на чесън, плътен вкус и, разбира се, много полезни свойства. Бере се в края на март, април, преди растението да цъфне – преди цъфтежа качествата на младата левурда са най-силни.
Левурдата може да се набере по горските ливади, а ако не – може да се купи. Лесна за обработка, защото не й трябва много, а качествата в пъти надминават много супер храни, които познаваме.
Полезни свойства на левурдата
– Противомикробно действие. Доказано е, че суровите листа на левурдата имат силно антимикотично (противогъбично), противоглистно действие и подобно на чесъна, но далеч по-щадящо, прочистват целия чревен тракт от патогенни паразити и всякакви микроби.
– Антисклеротично действие – Левурдата прочиства артериите от шлаките на лошия холестерол и снижава нивата му на клетъчно ниво. Регулира сърдечния ритъм и подобрява дейността на сърцето. Консумацията му е добра профилактика на застрашени или предразположени към такива проблеми хора.
– Пролетна авитаминоза, обща отпадналост и липса на тонус. Левурдата е богата на витамин С и фолиева киселина, и микроелементи като желязо, селен, йод и минерали като калций и калий и ни помага да да се справим с пролетната умора. Може да съчетаем левурдата с други листни зеленчуци под формата на салата. По-добре да дадем пари за прясна храна, отколкото за хранителни добавки или лекарства.
Няколко вкусни рецепти с левурда
Песто с левурда
Свежо пролетно пролетно предложение с див чесън
Палачинки с левурда
Вкусни, различни, свежи, солени палачинки!
Кюфтета с мечи лук/левурда
Хрупкави картофени кюфтета, с чесновия аромат на левурда
Печено агнешко бутче с билки и ментово песто с див чесън
Средиземноморски вкус и лек ориенталски намек.