Мусака от тиквички “Мусала”
Добави към моето меню
Мусака от тиквички “Мусала”
рецепта за вкусна мусака от тиквички и богата заливка – идеална в сезона на тиквичките
3 тиквички
5-6 стръка копър
2 стръка зелен чесън или 3 скилидки чесън
2 с.л. олио
2 домата
за заливката:
2 яйца
4 с.л. брашно
100 гр извара
200 мл вода
4 с.л. кисело мляко
1 щипка сода за хляб
магданоз за поръсване
* Избират се по-млади тиквички, без образувани семена. Измиват се и се режат на тънки кръгчета;
* Зеленият чесън се реже на ситно, ако са скилидки чесън се счукват, смесват се с нарязания на ситно копър,
* В намазана с олио тава се редят ред тиквички, ръсе се с чесън и копър, тиквички … И се завършва с ред домати, нарязани на тънки шайби;
* Пече се в прдварително загрята фурна до готовност на тиквичките;
* Приготвя се заливката, като се смесват продуктите и мусаката се пече до златисто;
* Готовата мусака се поръсва на нарязания магданоз.
Може да се поднесе и топла и студена. Много добре се съчетава с кисело мляко.