Мекички
Добави към моето меню
Мекички
рецепта за вкусна закуска (вкусна, но не и здравословна) топли мекички, поднесени с пудра захар или сирене
1/2 пакетче мая
2 ч.ч хладка вода
6 ч.ч. брашно
1 ч.л. захар
щипка сол
олио за пържене
* Маята се слага да шупне с 1 ч.л. захар, щипка сол и хладката вода и няколко с.л. брашно около 15 ми;
* Брашното се пресява в купа и се добавя шупналата мая. Замесва се много меко тесто (по-меко отколкото за пита), ако е необходимо се добавя още брашно;
* Тестото се загъва с мека кърпа и се оставя ва втаса около 1 час.
Може да се приготви от вечерта, като се сложи до сутринта в хладилник, изважда се 30-40 мин преди да почнем да пържим мекичките;
* В дълбок тиган загряваме достатъчно голямо количество олио, за да може да се пържат на маслена баня;
* От тестото откъсваме топка тесто и топваме в загрятото олио. С пръсти бързо раздърпваме във всички посоки и пържим от двете страни.