Последни Рецепти
Последни Статии

Месни Заговезни

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Месни Заговезни
На 11 февруари 2018 г. е Нeделя Месопустна или Месни Заговезни – винаги в неделя, осем седмици преди Великден.
Названието идва от традиционната вечеря с месни ястия, след която е не се яде месо до края на Великия Великденския пост, което е 8 седмици. Думата заговезни идва от заговявам, започвам да постя.

страшният съд

Седмицата между Месни Заговезни и Сирни Заговезни се нарича Сирница защото е подготовка за Великия пост. Като блажно се ядат само млечни и рецепти с яйца. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това са строго забранени, дотогава трябва да приключат и всички сватби, защото през целия Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява църковно венчание.
В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за страшния съд, така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.
Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия – обикновено кокошка и свинско месо.

mesni zagovezni 2

По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните – родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.

До Великден следват хранителни и духовни пости.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized