Последни Рецепти
Последни Статии

Момчиловци

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Киселото мляко „Момчиловци” – хит на китайския пазар

Магията на китното родопско село Момчиловци е прехвърлила родните граници и е покорила сърцата на много чужденци. Славата му е достигнала чак до Китай. За жителите на Шанхай то става познато през 2009 г. чрез неповторимия вкус на българското кисело мляко.
Тогава китайската компания „Брайт” (Bright Dairy) започва да произвежда кисело мляко, заквасено с бактерии Лактобацилус булгарикус, взети от района на селото. Изследване на щама е установило, че той притежава много добри характеристики и е подходящ за производство на млечния деликатес при всякакви климатични условия. Така продуктът се налага на шанхайския пазар с името „Момчиловци”, а на опаковката във форма на диамант е описана историята: „В България, разположена в Югоизточна Европа, има планина, в която се намира мистериозно и красиво село. Хората там живеят дълъг и щастлив живот. От поколения местните хора имат навика да пият всеки ден приготвено от тях самите кисело мляко. Лактобактерията L99 в това мляко е ключът към неговата магия”. В самото родопско село местните хора приготвят краве кисело мляко единствено за лична консумация.

momchilovci

През септември 2015 г. се проведе първото издание на единствения по рода си Фестивал на киселото мляко. Специални гости на събитието бяха още 37-членната делегация на китайската компания Bright Dairy, главен организатор на Фестивала. Киселото мляко влияе положително върху здравето и дълголетието и е причина за големия брой хора, доживели преклонна възраст в родопския регион, – в това вярва китайската компания Bright Dairy, чийто представители за пръв път посещават село Момчиловци през 2008 г., за да изследват тайните на здравето и дълголетието на хората в Родопите.
В Момчиловци е и Пътеката на дълголетието, символ на проекта „Момчиловци – Bright Dairy“.
Проведен е и национален конкурс за красота „Мис Родопи“ 2015, в който участват 12 красиви девойки. Победителката стана рекламно лице на китайското кисело мляко „Момчиловци“.

momchilovci 1

В средата на юни 2016 г. в родопското село Момчиловци международен екип снима клип за киселото мляко, което вече 7 години се произвежда в най-големия китайски град Шанхай. Във видеото са включени красиви планински места, колоритни жители на Момчиловци и ефектни сцени. Акцентът е върху традицията и върху бита, но и върху начина на заквасване, и върху радостта, която създава киселото мляко – в Китай киселото мляко се популяризира като продукт на дълголетието.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории